Vrachtauto met instructeur
Vrachtauto met instructeur Foto: Herman de Groot

Dodelhoeklessen voorjaar 2022 bijna afgerond

Ingezonden Ingezonden

ZWOLLE - Veilig Verkeer Nederland (VVN) afdeling Zwolle houdt vrijdag 10 juli de laatste dodehoeklessen van het seizoen.

In de lessen wordt aan scholieren van de basisschool uitgelegd wat de dodehoek van een vrachtwagen is en hoe ze zich veilig met hun fiets kunnen opstellen.  

Een vrachtauto die een bocht naar rechts wil maken heeft veel ruimte nodig. Tijdens het draaien ziet de chauffeur minder in de spiegels, de chauffeur kan niet meer zien wat er links naast de vrachtauto gebeurt omdat de cabine wegdraait ten opzichte van de oplegger of aanhanger. 

De lessen in voorjaar van 2022 zijn dus bijna afgerond. VVN Zwolle organiseert de lessen in samenwerking met een autorijschool De Weerd en Touringcarbedrijf IJsseltours. De leerlingen worden met een bus van school gehaald en na de lessen weer teruggebracht. Ze krijgen les in een veilige omgeving, op het terrein van IJsseltours. De rijschool zorgt voor instructeurs. Eén instructeur geeft uitleg in de vrachtauto. De andere instructeur verzorgt de theorie. Om alles goed uit te kunnen leggen is een flinke vrachtauto nodig. Die wordt belangeloos beschikbaar gesteld door Scania.

In een tijdsbestek van twee jaar komen alle basisscholen aan de beurt voor de dodehoeklessen. VVN streeft ernaar dat de leerlingen de lessen hebben gehad voordat ze naar de middelbare school gaan.