Afbeelding
Foto: Stichting Zwolse Stolpersteine

Leden Scoutinggroep Renatum57 en Rotary Club Zwolle maken samen Stolpersteine schoon

· leestijd 1 minuut Nieuws Ingezonden

Hartog Sally Hompes was pas drie jaar oud toen hij op 23 juli 1943 in Sobibor werd vermoord. Samen met zijn broer David, acht jaar oud en zijn moeder Henriëtte, 34 jaar oud. Vader Isaac Abraham Hompes was eerder dat jaar al op 33-jarige leeftijd in Auschwitz gedood. Het gezin woonde aan de Brederostraat in Zwolle. Zij zijn vier van de 454 Zwollenaren die in de Tweede Wereldoorlog door de nazi’s zijn gedeporteerd en vermoord in vernietigingskampen. Met zogenaamde Stolpersteine wordt de herinnering aan deze slachtoffers levend gehouden. Zwolle telt inmiddels 374 van deze ‘struikelstenen’ op 127 locaties in de stad. Dit jaar gaan leden van Scoutinggroep Renatum57 en Rotary Club Zwolle op pad om de Stolpersteine in Zwolle schoon te maken. Zodat alle stenen er op 4 mei, Dodenherdenking weer glimmend bij liggen.

Het hoofd buigen

Stolpersteine zijn een initiatief van de Duitse kunstenaar Gunter Demnig (Berlijn, 1947). Demnig noemt de stenen ‘struikelstenen’ omdat je er in figuurlijke zin over struikelt. Op de steentjes van 10 x 10 cm is een messingplaatje bevestigd. Hierin zijn de naam, de geboortedatum, eventueel de deportatiedatum en de plaats en datum van overlijden van de slachtoffers gestanst. De stenen zijn geplaatst in de stoep voor het laatste woonadres van de slachtoffers. Om goed te kunnen lezen wat er op de stenen staat, moet je even stilstaan en het hoofd buigen. Een kort moment van bezinning. En zoals Demnig zegt als hij de Talmoed citeert: ‘Een mens is pas vergeten, wanneer zijn naam is vergeten.’

Nieuwe generatie 

Dit jaar zijn het niet alleen de leden van Rotary Club Zwolle die de Stolpersteine gaan poetsen. Ook de welpen en scouts van Scoutinggroep Renatum57 gaan op zaterdag 15 april op pad. Zij gaan samen met leden van de Rotary in de Wipstrik stenen poetsen, onder andere in de Brederostraat, bij het huis waar de familie Hompes ooit woonde.

Scoutinggroep Renatum57 bestaat 16 jaar. Het is een kleine scoutingvereniging met ongeveer 35 leden, verdeeld over Welpen, Scouts en Explorers. Het honk is gevestigd aan de Geert Grootestraat 9. Elke zaterdag hebben de Welpen en de Scouts een bijeenkomst van circa twee uur. Er wordt dan aan een thema gewerkt en er is tijd voor sport en spel. Nieuwe leden zijn altijd van harte welkom. Rotary Club Zwolle is een actieve en sociaal betrokken club met ruim 60 leden, man en vrouw, in leeftijd variërend van 30 tot 75 jaar. Leden zijn werkzaam in uiteenlopende functies van horeca-ondernemer tot arts en van supermarkteigenaar tot architect. Zij komen wekelijks bij elkaar. Naast het Stolpersteine project beheert Rotary Club Zwolle ook een vakantiehuisje. Hier maken Zwollenaren die om financiële of andere redenen niet in de gelegenheid zijn om op vakantie te gaan, gebruik van. Hiervoor werkt de club samen met de gemeente Zwolle en de stichting Duescotte.

Trots tonen de kinderen met initiatiefnemer Jolan Van de Waeter (derde van rechts) hun zelfgemaakte huis.
Eindpresentatie Cultuur in de Wijk in Holtenbroek; kinderen bouwen met Abby D. aan een kleurrijk huis Algemeen 20 apr, 12:56
Afbeelding
Nieuwe Fraterhuis Talks over het ambacht achter de film door Jasper Rietman Algemeen 20 apr, 09:55
Bram van Polen en Ron Jans halen herinneringen op aan de bekerfinale tegen Ajax.
PEC Zwolle in Historisch PersPECtief: 10 jaar na de bekerfinale Sport 20 apr, 06:00
Afbeelding
Zeeuwse rockband Racoon geeft extra optreden in Hedon Algemeen 19 apr, 17:33
Afbeelding
Meisje Djamila debuteert met kinderboek en zorgt voor lange rij bij Boekhandel Van der Velde Algemeen 19 apr, 17:14
Wethouder Rots en gedeputeerde Dadema (l) nemen de fietsstraat in gebruik.
Fietsstraat Wijhe-Zwolle officieel geopend, maar zorgen over fietsveiligheid blijven Algemeen 19 apr, 17:11