Afbeelding
Foto: Eigen foto

Rondje Extra: De vibe van Etienne

· leestijd 1 minuut Rondje Swolle

(door Randall de Jong) ZWOLLE - Hij draait het liefst voor volle zalen maar vanwege corona kan dat momenteel even niet. Dus draait Etienne la Faille online vanuit zijn eigen studio thuis. Niet een vaste stijl, de dj is liefhebber van zo’n beetje elke muziekstroming die er bestaat. De Zwollenaar weigert een voorkeur uit te spreken. “Het mooiste is als de muziek wel een ziel heeft”, is alles wat hij er over wil zeggen. Toch hoor ik vaak de 80’s voorbij komen, maar dat heeft waarschijnlijk te maken met zijn liefde voor vinyl.

Ik ben nog maar amper bij La Faille thuis of we staan al boven. Vol trots laat hij zien dat de kleinste slaapkamer is omgebouwd tot een ministudio. De ruimte staat vol met apparatuur, cd’s en lp’s. Ooit had hij een enorme platencollectie, die hij destijds – achteraf tot zijn grote spijt – verkocht had. Alles was vervangen door cd’s, digitaal was immers de toekomst. Vinyl is echter al weer jaren bezig aan een opmars en ook La Faille heeft inmiddels weer een behoorlijke collectie opgebouwd. De Zwolse dj groeide letterlijk op in de muziek. Al vanaf zijn 4e was hij aan het drummen. En als klein jongetje ging hij al mee als zijn vader Hans la Faille – op dat moment drummer bij Sweet d’Buster - een optreden had.

X-ray

Op 9-jarige leeftijd wilde La Faille al gaan draaien. Gebrek aan apparatuur was echter een probleem. Huub Gillesen, destijds vaste klant in de platenzaak van zijn vader, bood echter uitkomst. De huidige eigenaar van het Swolsch Café beschikte wel over apparatuur en gaf de jonge muziekliefhebber een sleutel opdat deze na schooltijd bij hem thuis kon draaien. La Faille wilde als 16-jarige maar al te graag dj worden in de op dat moment populaire discotheek X-ray. De eigenaar zag dat gezien zijn leeftijd nog niet zitten, maar om een voet tussen de deur te krijgen begon hij daar in de garderobe. Op een avond had hij geluk, de vaste dj viel op het laatste moment uit en La Faille werd gevraagd om te gaan draaien. Zelfverzekerd maar allerminst arrogant greep hij zijn kans. Dit pakte zo goed uit dat hij vanaf dat moment vaste keuze werd in de Zwolse danshal.

Discobus

La Faille draait in deze tijden niet alleen vanuit huis maar ook vanaf locaties. Het meest bijzondere vond hij toch wel vanuit het Herman Brood Museum: “Toch een museum dat vernoemd is naar een jeugdvriend van mijn vader.” Ook trok hij afgelopen zomer met een discobus door de stad om mensen op verschillende locaties in de stad van de nodige deuntjes te voorzien: “Mensen werden helemaal gek.” Zodra het kan gaat de ondernemer ook weer door met zijn concept ‘Gewoon lekker dansen’, kleinschalige dansfeestjes, vanaf dan niet meer in Urbana maar bij Bluefinger. Wie daar niet op wil wachten, kan La Faille gaan volgen op Facebook. Daar streamt hij zijn draaikunsten, niet op gezette tijden, maar op de momenten dat hij een goede vibe voelt. Gewoon doen!