Afbeelding
Foto: Pedro Sluiter

Zò Verbindend Is Maaike: ‘Muziek is de taal van de ziel’

· leestijd 2 minuten Rondje Swolle

(door Peter de Jong)

ZWOLLE - Haar vader vond muziek als beroep maar niks, moeder daarentegen was wel degelijk gecharmeerd van Maaike’s muzikale talent. Een buurman gaf het laatste duwtje richting muziek door zijn viool aan Maaike en haar zus uit te lenen. Nu speelt Maaike de sterren van de hemel en heeft zij in haar rol als klankcoach met stembevrijding een nieuwe fase in haar leven aangetikt.

Maaike Gerritsen, geboren en opgegroeid in het Gelderse Vaassen, woont sinds vier jaar in het buitengebied van Zwolle. Van beroep violiste maar eigenlijk doe je met deze omschrijving haar tekort. Ja, ze geeft vioolles en dat doet ze al ruim 25 jaar. Op een manier die bij haar past; heel persoonlijk maar ook heel bevrijdend. “De viool is voor mij alles. Heel mijn ziel en zaligheid leg ik erin. Muziek is ook een uitdrukking van vrijheid. Tot mijn 40e had ik last van angst en onzekerheid. Maar die worsteling ben ik te boven gekomen. Muziek maken heeft mij daarbij geholpen. Op een gegeven moment voelde ik steeds meer verbinding tussen muziek en andere uitingen. Die verbinding bracht mij bijvoorbeeld aan het dansen op muziek. Zo ontdekte ik dat spelen op een viool mij andere creatieve inzichten gaf. Noem het de schoonheid van inspiratie. Sinds ik op een boerderij woon kwam ik tot andere inzichten. Hier voel ik mij vrij en vind niets gek. Ook kwam ik mijzelf genadeloos tegen, voelde soms eenzaamheid. Televisiekijken doe ik nauwelijks, het is de keuze die ik bewust heb gemaakt. Nu kan ik mij in mijn eentje fijn voelen. Zonder angsten en blokkades.”

Stembevrijding

In de huidige levensfase doet Maaike, naast viool spelen en lesgeven, aan stembevrijding en is zij klankcoach. Om dit met een mooie spreuk duidelijk te maken loopt ze naar een andere kamer in het schattig aandoende boerderijtje waar op de deur kennelijk iets staat. Dan loopt ze terug, pakt een kleine flyer en laat die zien. ‘Een eenvoudige weg naar meer vrijheid en verbinding’, zo staat er op de voorkant te lezen. Maaike vertelt: “spelen en helen – dat wordt ook de titel van een lied dat ik samen met een bevriende collega ga opnemen - onder die noemer geef ik stembevrijding. Hierbij zijn elementen als muziek, klank, stilte en aanraking essentiële onderdelen. Door middel van beweging en klank help ik de ander om helemaal los te komen van angsten, oordelen en overtuigingen over jezelf en de ander. Zowel individueel als in groepsverband. Zangervaring is niet nodig, zelf doe ik aan alles mee. Ik leef vanuit een sterke band met de natuur met passie, liefde en humor voor mensen.” 

Rijkdom

Dat Maaike een begenadigd violiste zou worden, was geen vanzelfsprekendheid. Thuis, in een gezin van zes kinderen, was daar in feite geen geld voor. Met dank aan hun Joodse buurman die destijds vond dat Joodse mensen viool moesten spelen. Na het gymnasium en het Conservatorium in Zwolle was voor Maaike de weg vrij om aan een muzikale carrière te beginnen. Een zoektocht die naast de hobbels van angsten en onzekerheid haar hebben gesterkt in het vinden van datgene waar zij naar op zoek was: muziek en klank dat weer heeft geleid tot een enorme rijkdom in haar leven. Zelf zegt ze: “voluit leven. Muziek is zo belangrijk en onverwoestbaar. Het maakt contact, geeft verbinding. Muziek is er altijd, van bruiloft tot begrafenis. Muziek is mijn taal, onze taal. Als muzikant wil ik het kanaal zijn tussen hemel en aarde, applaus is voor mij minder van belang. Stiltes kunnen ook fijn zijn.”

www.maaikegerritsen.nl

21 januari 2022: Stembevrijding in Atelier Holthuus te Liederholthuis. Vervolgens iedere twee weken.