Daishawn Redan aan de bal voor PEC Zwolle in de derby tegen Go Ahead Eagles.
Daishawn Redan aan de bal voor PEC Zwolle in de derby tegen Go Ahead Eagles. Foto: © Pedro Sluiter.

Donkere wolken pakken samen boven Zwolle na pijnlijk verlies in IJsselderby

· leestijd 2 minuten Sport

(door Mark de Rooij)

PEC ZWOLLE

Daishawn Redan zit in een lastige positie wat betreft zijn toekomst. De aanvaller heeft het goed naar z’n zin in Zwolle en ziet zichzelf best langer blijven, maar wil volgend seizoen wel in de eredivisie voetballen. Na de 0-1 nederlaag tegen Go Ahead Eagles is het onwaarschijnlijk dat dit met PEC Zwolle gaat gebeuren.

Gejuich komt op in het MAC3PARK stadion als de omroeper aangeeft dat er zeven minuten blessuretijd worden bijgeteld. De supporters gaan nog maar eens goed achter de ploeg staan in de hoop dat die verlossende 1-0 alsnog valt. Twee minuten later wordt die hoop aan flarden geschoten door Philippe Rommens, die de bal van ruim twintig meter in de bovenhoek krult. Doelman Kostas Lamprou staat erbij en kijkt ernaar, een doffe deken van teleurstelling en misschien wel berusting daalt neer over de Zwolse veste. Is dit dan de doodsteek voor PEC?

Met een beetje goede wil zijn de verschillen met Sparta, Fortuna Sittard en Willem II nog wel te overzien, maar op basis van het spel tegen Go Ahead en het resterende programma pakken donkere wolken zich samen boven de ploeg die na tien seizoenen van het hoogste podium dreigt te vallen.

Natuurlijk willen trainer Dick Schreuder, aanvoerder Bram van Polen en huurling/aanvaller Daishawn Redan daar kort na de IJsselderby niets van weten. Het zou ook gek zijn als zij voortijdig de handdoek gooien, maar zelfs de meest optimistische PEC-supporter zal na dit verlies toch voorzichtig rekening gaan houden met vrijdagavondwedstrijden in de Keuken Kampioen-divisie. Of, zoals de Eagles-supporters in het uitvak treiterend zingen: ‘Telstar, Telstar, Zwolle komt eraan.’

Nu dat voor Zwolle inktzwarte scenario steeds realistischer wordt, dreigt ook, net als vorig seizoen, een leegloop en is het in ieder geval onwaarschijnlijk dat een talentvolle huurling zoals Daishawn Redan langer blijft. Redan leefde net als PEC helemaal op na de winterstop, maar is de laatste weken vrij onzichtbaar. Tegen Eagles kwam de huurling van Hertha BSC, die een tweemans voorhoede vormde met Oussama Darfalou, nauwelijks in het spel voor. Tot ergernis van de spits zelf.

Te gehaast

“Ik zat er wel lekker in, maar had het gevoel dat ik vaker gebruikt kon worden. We maakten volgens mij vaak de onjuiste keuze, op beslissende momenten. Ik had het gevoel dat het iets te gehaast was. We hadden veel de bal, maar deden er te weinig mee”, zegt Redan, die het wat dat aangaat helemaal eens is met Dick Schreuder. “Als we de bal voorin kregen, maakten we vaak een verkeerde keuze. Op andere momenten speelden we te snel de lange bal, waar we dan even moeten doorvoetballen. Alles of niets spelen, betekent niet dat je iedere bal diep moet spelen”, haalt Schreuder de laatste twintig minuten van de wedstrijd aan, als PEC tevergeefs jaagt op de 1-0.

Lat en paal

Het zorgt ervoor dat PEC maar weinig echt grote kansen krijgt tegen Go Ahead Eagles. Na tien minuten schiet Djavan Anderson de bal op de lat als eindstation na een flitsende omschakeling. Twintig minuten voor tijd schiet Gervane Kastaneer in buitenspelpositie de rebound binnen van een schot van Sai van Wermeskerken op de binnenkant van de paal. Daarmee is de koek wel op wat betreft honderd procent-kansen. Het schot voorlangs van Redan, na 66 minuten, valt in de categorie ‘mogelijkheden’.

“Het ging om de details deze wedstrijd, daarin moeten we verbeteren”, blijft Redan positief. Hoe zijn toekomst eruit gaat zien, weet de oud-speler van Ajax en Chelsea nog niet.

‘Wil in eredivisie spelen’

“Dat gaan we in de komende twee maanden zien. Ik wil volgend seizoen wel in de eredivisie spelen ja. En veel minuten maken. Op dit moment weet ik het echt nog niet. We moeten nog zes wedstrijden zoveel mogelijk punten zien te pakken en hopelijk in de eredivisie blijven. Daarna weet ik wel waar ik aan toe ben waarschijnlijk.”

Sfeervol voor de aftrap van PEC Zwolle - Go Ahead Eagles in het MAC3PARK stadion.
Aanvoerder Bram van Polen aan de bal.
PEC Zwolle - Go Ahead Eagles.
Een schot van Daishawn Redan gaat voorlangs het Eagles-doel.
PEC Zwolle - Go Ahead Eagles.
Verslagenheid bij Pelle Clement na de nederlaag tegen Go Ahead.
Spelers van Go Ahead Eagles vieren de winst met de supporters in het uitvak.
Blauwe rook, door vuurwerk, afkomstig uit het vak met fanatieke supporters achter het doel, zorgde voor een oponthoud van ongeveer vijf minuten.
Daishawn Redan aan de bal tijdens PEC Zwolle - Go Ahead Eagles.