De groepstraining van de Zwolse keeperschool van Eser Elmali, is in volle gang.
De groepstraining van de Zwolse keeperschool van Eser Elmali, is in volle gang. Foto: Hans Smit

Zwolse keepersschool The Dutch Goalkeepers Academy wil duurzaam zijn en vooral blijven

· leestijd 2 minuten Sport

(Door Erik Riemens)

AMATEURVOETBAL – De gezamenlijke fotoshoot van meer dan honderd keepers van The Dutch Goalkeepers Academy trekt zondagmiddag behoorlijk wat bekijks op het veld van Be Quick’28. Het is een onderdeel van de seizoenafsluiting van de Zwolse keepersschool van Eser Elmali. “Voor mij staat duurzaamheid altijd voorop.”

Was er in coronatijd nog sprake van allerlei regels en restricties, nu staan er veel ouders aan de kant om de keepersverrichtingen van zoon of dochter te bekijken.  

Hoofdsponsor Björn Burgman, eigenaar van Burgman Schilder en Glasbedrijf in Zwolle regelt ondertussen van alles en nog wat. Een broodje kebab dankzij Ayintap Kebab Zwolle, voldoende drinken dankzij Erman Schuurman van Effe Wassen en bolletjes ijs van Gert van Dijk na afloop. Het maakt van de afsluiting van het keepersseizoen een echt familiefeestje. “Ik vind mooi om als sponsor dit te regelen. Voor de kinderen, voor de ouders en voor ons. Samen plezier hebben en een geweldige dag beleven. Mooi toch”, zegt Burgman.

Lol

“Het gaat mij er niet per se om, om zoveel mogelijk keepers af te leveren aan betaald voetbalclubs. Al gebeurt dat ieder seizoen wel tussen de tien en twintig keer. Ik wil een zo breed mogelijk keepersplatform ontwikkelen waarin de keeperstrainingen centraal staan en de kwaliteit en plezier voorop”, aldus Elmali die ruim zes jaar geleden begon met zijn keepersschool. “We hebben nu even pauze voor de demotraining. Kijk eens op de tribune hoe jong en oud met elkaar omgaan en hoe keepers onderling of met trainers lol hebben met elkaar.”
Wie zich aanmeldt bij de keepersschool, die inmiddels bestaat uit veertien trainers en twee facilitair medewerkers, krijgt veel meer dan alleen maar drie keepersmomenten in de week, laat de 27-jarige oud-prof daarop volgen.
“Zo geven we athletics skill model trainingen, theorie, laten we judolessen verzorgen en doen we ook aan huiswerkbegeleiding. We werken met een boven- en onderbouw. We hebben keepersdagen, clinics, je kunt bij ons groeps- en duotrainingen, maar ook privélessen volgen en dat 45 weken lang. Verder werken we met een spelersvolgsysteem en zijn we onlangs gestart met een app, die nog volop in ontwikkeling is. Daarin kan iedere keeper trainingen terugkijken en krijgt hij of zij feedback van ons.”
 ”Nieuw dit jaar was ook dat we in vijf in plaats van vier periodes hebben getraind. En hoewel ik kwaliteit belangrijker vind dan kwantiteit, groeien we nog steeds en komen de deelnemers echt overal vandaan. We hebben zelfs keepers uit Duitsland.”

Paddenstoelen

En dan is er nog de kwestie voetbalscholen. De verhalen over het ronselen van spelers of enorme beloftes die deelnemers worden gedaan als het gaat om een betaald voetballoopbaan. Speelt dat fenomeen wellicht ook bij keepersscholen?
“Keepersscholen schieten als paddenstoelen uit de grond. Alleen hoe zorg je voor continuïteit? Als ik naar onze keepersschool kijk, staat duurzaamheid voor mij altijd voorop. En daarmee bedoel ik dat er nu nog keepers zijn, die zes jaar geleden toen ik begon ook al deel uitmaakten van The Dutch Goalkeepers Academy. Dat zegt voor mij meer dan genoeg.”

Eser Elmali: