Younes Taha in actie tegen Jong PSV. "Voetballend moet het beter."
Younes Taha in actie tegen Jong PSV. "Voetballend moet het beter." (Foto: Pedro Sluiter)

PEC Zwolle boekt vierde overwinning op rij, maar krijgt er ook huiswerk bij

· leestijd 2 minuten Sport

(Door Erik Riemens)

PEC Zwolle – En dat is vier. PEC Zwolle won vrijdagavond met 4-2 van Jong PSV en heeft zo de maximale score in de Keuken Kampioen Divisie. Toch was de zege op de Eindhovense ploeg er eentje met huiswerk, want er ging het nodige mis aan de kant van PEC Zwolle. “Uiteindelijk wil je laten zien hoe goed je bent als team. Daarom moet het voetballend echt beter, we maken nog te veel fouten”, aldus Younes Taha.

De 19-jarige middenvelder beaamde dat het een moeizame avond was, ondanks een pijlsnelle treffer van Jordy Tutuarima na negen seconden (!) en een 3-0 ruststand. “De trainer zei in de rust dat hij tevreden was over de stand op dat moment, maar niet over het spel. Tegen Jong ploegen is het lastig, want je weet nooit wie precies tegenover je staat. Ook zijn ze wisselvallig en dan kan het een zware wedstrijd worden”, aldus Taha, die zelf wel te spreken is over zijn eigen ontwikkeling tot nu toe. 

Krachthonk

“Ik kom van Jong Volendam, dan is het een grote stap naar het eerste van PEC Zwolle. Daar ben ik tevreden over, al vind ik ook dat er nog veel te verbeteren valt. Ik moet wat rustiger worden in de beginfase, niet te snel willen en daarna laten zien wat ik in huis heb. En ik moet vaker het krachthonk in, om sterker te worden.”

Over snel gesproken. Robert Braber deed het in 2018 namens Helmond Sport tegen RKC Waalwijk, scoren na 11 seconden. Net als FC Den Bosch speler Jeremy Cijntje dit jaar tegen Jong FC Utrecht, welgeteld één seconde later. Dat waren de snelste doelpuntenmakers in de eerste divisie tot nu toe, Tutuarima mag zich vooralsnog de allersnelste noemen. Vanaf de aftrap schoot Bart van Hintum de bal hoog en hard naar voren en toen de bal bij de linkervleugelverdediger belandde, was het raak: 1-0.

Een heerlijke start van PEC Zwolle en een opmaat naar meer, maar dat werd het niet meteen. PEC was slordig aan de bal en toen Jong PSV een beetje bijgekomen was, durfde de ploeg van trainer Adil Ramzi verder vooruit te spelen. Met dat verzorgde spel had Zwolle moeite, maar gaven de individuele kwaliteiten van Tomislav Mrkonjic richting aan de zege. Na ruim een half uur én vlak voor het klinken van het rustsignaal van arbiter Nick Smit, scoorde hij twee keer. Het resulteerde in een 3-0 voorsprong.

Energie

Toch leidde dat in de tweede helft niet tot een vrijuit spelend PEC Zwolle. Ook nu weer werd er weinig gecreëerd, hield het voetballend bepaald niet over en scoorde Jong PSV ook nog eens de 3-1. Keeper Jasper Schendelaar die een paar keer redde, Van Hintum die een bal net op tijd uit de goal haalde en zo waren er wel meer oneffenheden aan Zwolse zijde. Trainer Dick Schreuder hoopte met Gabi Caschili, Davy van den Berg en Lennart Thy, wat nieuwe energie aan te boren. Zij vervingen Tutuarima, Mrkonjic en Taha.
“Je wilt natuurlijk alles spelen, gewisseld worden is nooit leuk. Aan de andere kant begin ik iedere keer wel in de basis. Dat had ik niet verwacht toen ik hier kwam spelen. Ik moest sowieso wennen toen ik hier kwam, ik twijfelde ook wel een beetje, want alles was anders. Nu woon ik hier op mezelf en voel ik mij inmiddels helemaal thuis in Zwolle.”

Vieren

Vanaf de kant zag Taha dat Thy de 4-1 binnenschoot. Toen waren er nog tien minuten te spelen en was het allemaal beslist, totdat Van Hintum wel erg gemakzuchtig een duel verloor en August Priske Flyger de 4-2 maakte. Hierna had er zomaar een derde Brabantse goal kunnen vallen, maar dat bleef de thuisploeg bespaard. Zo werd het 4-2, goed voor een kwartet aan zeges en de koppositie die gedeeld moet worden met FC Eindhoven, al kan Heracles maandag nog langszij kunnen. “We gaan het nog wel even vieren, want het draait uiteindelijk wel gewoon om de winst”, glimlachte Taha tot slot.

Nog geen 10 seconden gespeeld en PEC Zwolle had de voorsprong al te pakken.
Taha: "Je wilt natuurlijk alles spelen, gewisseld worden is nooit leuk. Aan de andere kant begin ik iedere keer wel in de basis."
Younes Taha glijdt naar de bal in het gewonnen duel tegen Jong PSV.
De nieuwe verlichting in de masten in het PEC-stadion.
PEC Zwolle en Jong PSV zijn klaar voor hun eerste duel ooit.
Younes Taha zoekt zijn tegenstander op in het duel tegen Jong PSV.
Afbeelding
Ouderenzorg IJsselheem met aandacht: Roland over zijn keuze voor ouderengeneeskunde Partnerbijdrages 15 uur geleden
De rechtbank in Zwolle.
Boete voor verkeersongeval met drie slachtoffers in Kampen Algemeen 18 uur geleden
Afbeelding
Lokale initiatieven gezocht voor donaties ter waarde van 50.000 euro Algemeen 20 uur geleden