Hoofdtrainer Gillian Justiana van Be Quick’28 spreekt zijn selectie toe.
Hoofdtrainer Gillian Justiana van Be Quick’28 spreekt zijn selectie toe. Foto: Pedro Sluiter

Nieuwe trainer Justiana wil terug naar oude tijden Be Quick’28

· leestijd 3 minuten Sport

(Door Erik Riemens)

AMATEURVOETBAL – Zaterdag treft hij in de stadsderby WVF, een bekerduel op eigen bodem van zijn club. Want dat is Be Quick’28 al een heel leven lang voor de nieuwe hoofdtrainer Gillian Justiana (31). “Zolang ik mijn werk benader als een hobby, zie ik het niet als werk, maar juist als iets waar ik veel energie van krijg.”

Zaterdag won rood-zwart in Kampen van geel-zwart. Justiana was tevreden met de 1-3 winst op eersteklasser DOS Kampen.
“Ik ben nieuw op dit niveau en wist niet precies wat ik kon verwachten, maar ik heb gezien wat ik wilde zien en dat is dat we dominant waren. Zowel aanvallend als verdedigend. Dat we op de juiste manier de ballen hebben veroverd en dat we vervolgens de tegenstander op de juiste momenten pijn hebben gedaan. Zo wil ik het graag zien. Dat is mijn speelstijl.”

Hoofdtrainer

Hoe Justiana begin juli, na het definitieve vertrek van Marcel Boudesteyn naar PEC Zwolle, hoofdtrainer werd van Be Quick’28, is een bijzonder verhaal. “Eind juni was ik op het afscheid van Hielco Terwal, Jack Hoedemaker en Jan Oord van de voetbalschool van Be Quick’28. Mijn kinderen zitten daar ook op en ik sprak toen Bert (Venema, red.) de voorzitter.”
“Hij zei van ‘jammer dat je het niet wilt doen. Ik heb begrepen dat je er niet voor openstaat.’ Ik was verbaasd, want ik had dat nooit gezegd en ik had ook geen idee hoe dat verhaal de ronde deed. Misschien dachten ze van ‘Gillian zit fulltime bij PEC Zwolle, dus heeft hij geen tijd?’ Wel begreep ik dat ik de nummer één kandidaat was. We zijn toen in gesprek gegaan, met Bert en met PEC Zwolle om te kijken wat er mogelijk was. Ik ben assistent bij de Onder 21 dat blijf ik ook, PEC heeft mij vervolgens de ruimte gegeven en begin juli tekende ik mijn contract bij Be Quick.”

Hiddink

“Naast de voetbalschool AJ Soccerdreams, die ik ruim zes jaar geleden opgezet heb met Yassine Assa en waar mijn broer Vieleri nu ook bij is aangesloten, was ik sinds augustus 2020 ook nog assistent-bondscoach van Curaçao. Ik was de rechterhand van Guus Hiddink. Daar had ik nog een contract tot maart 2023. Guus werd later technisch directeur, Art Langeler de bondscoach en Bertus Holkema was teammanager.”
“Alleen zonder ons te betrekken werd de teammanager ontslagen. Daar zat ik wel mee. Guus gaf mij toen het advies om een trip die er op dat moment nog aan zat te komen met het nationale elftal van Curaçao, af te maken en daarna een keuze te maken of ik verder wilde gaan. Uiteindelijk heb ik dat niet gedaan. De kans om hoofdtrainer te worden van Be Quick’28 gaf voor mij de doorslag.”

“Het avontuur Curaçao had ik voor geen goud willen missen, ondanks dat ik soms twee maanden weg was. Ik heb met spelers gewerkt die in de Premier League spelen, ben in landen geweest waar ik normaal nooit kom en kwam in aanraking met verschillende culturen. En ik heb met Guus Hiddink mogen werken. Toen hij onlangs bekendmaakte aan de slag te gaan als adviseur voor Australië, hebben we nog contact gehad. Hiddink is een echte manager, die loyaliteit hoog in het vaandel heeft staan. Als je goed bent voor Guus, dan zorgt hij goed voor je, maar je moet wel steeds kwaliteit leveren bij hem.”

Toekomst

Hiddink en Justiana kennen elkaar van PSV, waar Gillian jeugdtrainer was van 2016 tot en met 2018. Na al die jaren heeft Justiana wel het één en ander geleerd over het trainersvak. “Toen ik net begon als trainer was mijn doel om in het betaalde voetbal te gaan werken. Die route kun je wel uitstippelen, maar het loopt vaak anders, zo blijkt wel weer. Want wie had er gedacht dat ik met Guus Hiddink zou gaan werken? Wat ik belangrijk vind als trainer, is dat je jezelf blijft ontwikkelen - ik doe nu de trainerscursus UEFA-A  - voor nieuwe dingen blijft openstaan en dat je niet teveel moet plannen in de voetballerij. Zolang ik mijn werk benader als een hobby, zie ik het niet als werk, maar juist als iets waar ik veel energie van krijg.” 

Be Quick’28

“Be Quick is mijn club. Toen ik zeven jaar was kwam ik er te voetballen, ik ging op mijn tiende naar PEC, kwam terug en heb er in het eerste gespeeld. Mijn kinderen voetballen er, ondanks dat ik in Zwolle-Zuid woon en ik was vorig jaar nog leider van de Onder 8. Wat ik hier wil neerzetten? In mijn teampresentatie heb ik het gehad over de tijd dat Be Quick’28 in de hoofdklasse speelde. Daar moeten we naar terug. De mensen moeten denken van op zaterdagmiddag ga ik voetbal kijken bij Be Quick, niet ergens anders. Dat is mijn doel en met aantrekkelijk, aanvallend én dominant voetbal, wil ik dat bereiken. Want als je zo speelt, dan komen de mensen vanzelf. Daar ben ik van overtuigd.”

Burgemeester Snijders kijkt goedkeurend naar het blauwvingerhandje. Rechts Kees Klaassen.
Blauwvingerhandjes spelen in op het? 'echte' Blauwvingerverhaal Algemeen 24 apr, 17:35
Afbeelding
Schoonebeeker heideschapen ideaal voor landschapsbeheer in Zwolle Algemeen 24 apr, 16:32
De gevelletters worden onthuld
Dagcentrum De Golfslag viert 50-jarig bestaanWethouder De Jong opent feestweek Nieuws Ingezonden 24 apr, 16:30