Jong AZ tegen PEC Zwolle is afgelopen. De winst gaat mee naar Zwolle.
Jong AZ tegen PEC Zwolle is afgelopen. De winst gaat mee naar Zwolle. (Foto: Erik Riemens)

PEC Zwolle maakt het zichzelf moeilijk, maar wint wel

· leestijd 2 minuten Sport

(Door Erik Riemens)

WIJDEWORMER – Vooraf dacht PEC Zwolle aan een moeilijke avond en dat werd het maandagavond ook tegen Jong AZ. Eigenlijk onnodig, want PEC heerste in de beginfase, bovendien miste Bram van Polen een strafschop. Uiteindelijk werd het 2-3, waardoor PEC nu alleen koploper is door het puntenverlies van FC Eindhoven. “Het werd een strijdwedstrijd, iets dat we niet wilden”, aldus Rav van den Berg, die een basisplaats had en sinds lange tijd weer eens een hele wedstrijd speelde.

Trainer Dick Schreuder had de basiself behoorlijk aangepast. Het wel bekende roulatiesysteem vanwege drie wedstrijden in één week. Bart van Hintum, Luis Görlich, Tomislav Mrkonjic, Apotolos Velios en Jody Tutuarima bleven aan de kant. In hun plaats speelden dus Rav van den Berg, Dave van den Berg, Haris Medunjanin, Younes Taha en nieuweling Melayro Bogarde.

Zoals zo vaak was het begin van PEC Zwolle goed. Het dicteerde op het trainingscomplex van AZ de wedstrijd. Het overwicht werd halverwege de eerste helft omgezet in een wat gelukkige treffer. Lennart Thy was in de buurt, maar een voorzet verdween toch echt via Jong AZ-verdediger Finn Stam in de goal: 0-1.

Geschreeuw

Het leek nog positiever te worden voor PEC toen Bram van Polen een paar minuten later mocht aan leggen voor een strafschop. De aanloop van de aanvoerder beloofde weinig goeds en zijn slappe inzet werd gestopt door AZ-keeper Sem Westerveld. Het was blijkbaar het sein voor de thuisploeg om vrijuit te gaan spelen en dat resulteerde in de op dat moment terechte gelijkmaker. Arbiter Luuk Timmer wees tot verbazing van iedereen in Zwolle opnieuw naar de stip na een actie van Van Polen. “Dat was geen strafschop, ik had echt het idee dat de scheidsrechter meer afging op het geschreeuw van de AZ speler”, vond Van den Berg, die zag dat Yusuf Barasi de penalty wel benutte.

In de tweede helft ging het spel heen en weer en moest PEC Zwolle opnieuw een achterstand wegwerken toen Iman Griffith hoog in het doel raakschoot. De 2-2 viel na een goed uur spelen vlak nadat Zwolle volop gewisseld had. Met Velios voorop, kreeg PEC de overhand en de voorsprong was op dat moment dan ook terecht. Een afgeslagen corner belandde voor de voeten van Dean Huiberts die hard uithaalde: 2-3.
 “We wisten dat AZ een technische ploeg was, minder fysiek. Dan is het zaak om duels aan te gaan en die te winnen. Dan komen de kansen van zelf. Ik denk dat we daar uiteindelijk goed van hebben geprofiteerd”, analyseerde Van den Berg.

Feestje

Hoewel er nog wat hachelijke momenten waren voor beide goals, zeker de ingevallen Damienus Reverson had namens de thuisploeg de uitgelezen kans op de gelijkmaker, maar die benutte hij niet. Zo bleef het 2-3 en behaalde PEC de zesde zege van het seizoen in zeven wedstrijden. Reden voor een feestje toch? Zeker omdat concurrent FC Eindhoven twee punten liet liggen. “De trainer was direct heel duidelijk. Natuurlijk mochten we blij zijn en de overwinning even vieren, maar de focus moest ook meteen weer op vrijdag als we thuis tegen ADO spelen”, zo besloot Van den Berg.

Afbeelding
Ouderenzorg IJsselheem met aandacht: Roland over zijn keuze voor ouderengeneeskunde Partnerbijdrages 14 uur geleden
De rechtbank in Zwolle.
Boete voor verkeersongeval met drie slachtoffers in Kampen Algemeen 17 uur geleden
Afbeelding
Lokale initiatieven gezocht voor donaties ter waarde van 50.000 euro Algemeen 20 uur geleden