Veel animo én enthousiasme in Zwolle tijdens de Oranje interland tegen Schotland.
Veel animo én enthousiasme in Zwolle tijdens de Oranje interland tegen Schotland. Foto: Pedro Sluiter

Tevredenheid bij PEC Zwolle over bezoek Oranje

· leestijd 1 minuut Sport

(Door Erik Riemens)

PEC ZWOLLE - PEC Zwolle en de KNVB kijken tevreden terug op de vrijdag in Zwolle gespeelde vrouweninterland tussen Oranje en Schotland (2-1). “Meteen na de wedstrijd hebben we geëvalueerd en het is allemaal goed verlopen”, aldus operationeel manager vrouwenvoetbal bij PEC Zwolle, Mariska Kogelman. Zij was namens PEC contactpersoon voor de KNVB en betrokken bij de wedstrijdorganisatie.

Hoe komt Oranje in Zwolle? Kogelman legt uit: “De KNVB doet een uitvraag aan de clubs en komt met een paar data. In juni hadden we voor het eerst contact met de KNVB. Toen hebben we aangegeven dat vrijdag 2 september een mogelijkheid was.”
“Vervolgens moet je rekening houden met ons wedstrijdschema en de wensen van de KNVB, want dinsdag (gisteren, red.) speelde Oranje in Utrecht het beslissende WK-kwalificatieduel tegen IJsland. De vraag is dan ook van wat willen ze precies in de aanloop?”

Rode kaart

Het was de tweede keer dat de Oranje Leeuwinnen een interland speelden in Zwolle. In 2014 werd het op een koude februari-avond 1-1 tegen België. Net als afgelopen vrijdag scoorde Vivianne Miedema toen, Lieke Martens die tegen Schotland ontbrak, kreeg in dat duel een rode kaart en Kogelman voetbalde op dat moment nog bij PEC Zwolle.
Zij was in de aanloop én vrijdag druk met de wedstrijdorganisatie. “Je hebt de standaard wedstrijdorganisatie van PEC Zwolle. Wij zorgen voor bijvoorbeeld de stewards en hostesses. En je hebt de eigen organisatie van de KNVB. Er komt een hele crew mee vanuit Zeist. Denk daarbij aan een eigen dj, stadionspeaker en fieldmanager, maar ook aan iemand van de ticketing, de persvoorlichting en veiligheidsfunctionarissen.”

“Er is een draaiboek en we trekken dan ook veel gezamenlijk op, Dat is ook handig, omdat wij weten hoe het werkt in ons eigen stadion”, voegt Kogelman toe.

Dappere pogingen

De Zwolse tribunes, alleen de Marten Eibrink tribune bleef leeg, waren vrijdag goed gevuld met ruim 7000 toeschouwers en vanzelfsprekend oranje gekleurd. Er was volop vocaal enthousiasme onder de fans, tal van dappere pogingen om de wave in te zetten en ineens een heuse lichtshow van mobieltjes. Kogelman kijkt er met genoegen op terug. “De sfeer was goed, het was gezellig en er was veel publiek. Zo’n interland is goed voor de uitstraling van PEC Zwolle en een ideale kans om de speelsters van dichtbij in actie te zien. Eigenlijk is het een boost voor iedereen.”
“We zijn in ieder geval tevreden en de KNVB ook. Over het verloop van de wedstrijd, de goed te bespelen grasmat én het is natuurlijk altijd lekker als je wint. Of we nog een keer een interland mogen organiseren? Het is goed bevallen, dus daar gaan we wel een beetje vanuit.”

Afbeelding
Geen stille nacht in de Lutherse Kerk, maar de klanken van kindergelegenheidskoor Algemeen 15 uur geleden
Afbeelding
Buurthelden gezocht: Welke Zwollenaar verdient waardering? Algemeen 19 uur geleden
Afbeelding
Gemeenteraad debatteert over parkeerstrategie 2040 en normaliseren in de jeugdzorg Algemeen 20 uur geleden