Tijjani Rejnders is even terug in Zwolle. "Ooit ga ik hier wel weer wonen."
Tijjani Rejnders is even terug in Zwolle. "Ooit ga ik hier wel weer wonen." Foto: Hans Smit

AZ-middenvelder Tijjani Reijnders: “Ik leef voor de druk”

· leestijd 3 minuten Sport

(Door Erik Riemens)

ZWOLLE - Tijjani Reijnders heeft op zondagmorgen de lach op zijn gezicht. De 24-jarige middenvelder van AZ heeft drie dagen vrij en is in Zwolle. Hij geniet van even rust, van de gezelligheid thuis bij zijn ouders in de vertrouwde omgeving, maar zeker ook van hoe het nu gaat bij AZ. “Zwolle is mijn stadje hoor. Als ik op de A28 de IJsseltoren in de verte zie, dan is dat thuiskomen.”

Het is ruim een week geleden dat AZ Ajax met 2-1 versloeg. Niet alleen de verdiende winstpartij, maar ook de tackle van Reijnders op Ajacied Brian Brobbey was een dankbaar discussieonderwerp. “Toen ik hem zo raakte, schoot meteen door mijn hoofd van dit kon weleens rood zijn. Ik wilde de counter eruit halen. Het was nooit mijn bedoeling om hem zo te raken, ik schrok er zelf ook van, want het is niet iets dat ik vaak doe. Na de tijd kreeg ik op social media veel berichten en face to face reacties. Wat dat met mij doet? Weet je, het hoort bij het voetbal. Zo zie ik het en als ik dan bepaalde reacties lees, dan denk wel eens van ‘waar maak je je druk om?’ Het zou ook niet goed zijn als ik mij wat die reacties aan zou trekken, want dat hoort er gewoon bij.”

Druk

Reijnders is dit seizoen een onomstreden basisspeler bij AZ. Met Jordy Clasie op 6 als controleur, Dani de Wit als aanvallende middenvelder op 10, is hij een moderne box-to-boxspeler zoals dat heet. “Ik heb plezier en geniet van het spelletje, zeker omdat de resultaten ook goed zijn. Op mijn positie wordt het frisse, het creatieve van mij verwacht en moet ik zowel aanvallende, maar ook verdedigende kwaliteiten hebben. Dat laatste kan nog wel beter. Aanvallend is mijn doel om meer te scoren. Je bent altijd bezig met doorontwikkelen. Eigenlijk is het nooit goed genoeg. Als voetballer leef ik ook voor die druk. Iedere dag moet ik presteren. AZ is wat dat betreft een ideale club. Ik heb hier een geweldig podium, waarop ik mij verder kan ontwikkelen. Als ik thuis ben probeer ik ook echt wel even te genieten. Zo’n wedstrijd tegen Ajax en je stapt het veld op en ziet dan al die mensen, dat doet echt wel wat met mij hoor. Ik heb het daar ook wel over met mijn vrouw en mijn ouders. Gelukkig houden zij mij ook wel scherp, nu het zo goed gaat. Aan de andere kant, we zijn vaak op maandag vrij, trainen dinsdag en woensdag, donderdag spelen we Europees, vrijdag uitlooptraining, zaterdag weer een training en dan zondag een wedstrijd. Een druk schema, dan heb je ook niet veel tijd om er écht bij stil te staan. De weken vliegen voorbij.”

Carnaval

Middenvelder Reijnders kwam in 2017 over van PEC Zwolle, nadat hij in augustus van dat jaar debuteerde voor PEC. Trainer Johnny van ’t Schip gunde hem een paar minuten speeltijd in het openingsduel tegen Roda JC. Daarna volgde de transfer naar AZ, waar hij eerst voor Jong AZ uitkwam en geduldig moest wachten op wat komen ging. “Klopt, het zit niet zo in mij om dan verhaal te gaan halen, maar ik heb toen wel gevraagd wanneer komt mijn kans? Mijn vader (Martin Reijnders, oud-prof, ER) gaf aan dat ik best wat meer met mijn vuist op tafel mocht slaan. Vervolgens werd ik na de winterstop in 2020 uitgeleend aan RKC Waalwijk. Daar heb ik acht duels gespeeld en dat heeft mij goed gedaan. Het is een rustige club om jezelf verder te ontwikkelen. Ik woonde in het centrum van Tilburg en heb zelfs carnaval meegemaakt, ha, ha. Toen ik thuis voor de spiegel stond en mezelf in een Tiroler pak zag staan, dacht ik wel even van ‘wat ben ik aan het doen?’ Daarna ging ik met de nodige spelervaring in de eredivisie terug naar AZ en kreeg toen te horen dat ik goed was teruggekomen. Zelf vind ik mij pas echt een AZ-basisspeler sinds de finale van de play-offs tegen Vitesse, eind vorig seizoen. Toen heb ik het wel laten zien.”

Padel

Tot slot, de toekomst van Reijnders, die ooit in de jeugd actief was bij WVF, Hanze, CSV’28 en een bijzonder jaar beleefde in het eerste van CSV’28, met pa als trainer en broertje Eliano op het veld (”Een van mijn leukste jaren, ik heb nog steeds contact met jongens van dat team”). Tussendoor speelde hij nog in de jeugd bij  FC Twente en FC Zwolle. Reijnders heeft nog een AZ-contract tot en met 2025. “In de voetballerij leef je in het heden. Je weet toch niet wat er gebeurt. Ooit riep ik dat ik na mijn carrière trainer wilde worden. Nu heb ik geen idee, ik vind het wel fijn om naast het voetbal wat te doen. Samen met Kingsley Ehizibue, mijn vader en broertje, zijn we nu bezig met het opzetten van padelbanen en een bijbehorende kledinglijn. Geen idee of ik ooit terugkom bij PEC. Het blijft wel mijn cluppie en ook mijn stadje. Ooit ga ik hier wel weer wonen. Als ik op de A28 de IJsseltoren in de verte zie, dan is dat thuiskomen”, glimlacht Reijnders.