Sarah van Emst: "Ik ben nog jong en wil mij eerst nog een paar jaar ontwikkelen in het enkelspel."
Sarah van Emst: "Ik ben nog jong en wil mij eerst nog een paar jaar ontwikkelen in het enkelspel." Foto: Pedro Sluiter

Zwols tennistalent Sarah van Emst wil elk enkel- en dubbeltoernooi een beetje beter worden

· leestijd 2 minuten Sport

(Door Erik Riemens)

TENNIS - De eerste 10 punten op de WTA Tour Rankings Dubbelspel ranglijst zijn binnen. Samen met haar dubbelpartner Annelin Bakker won ze het seniorentoernooi in Haren begin september. Sarah van Emst uit Zwolle is 17 jaar, binnenkort junior af en staat aan de vooravond van een tenniscarrière bij de senioren. Met als doel om binnen een paar jaar actief te zijn op de Grandslams. “Nu wil ik elk toernooi dat ik speel steeds een beetje beter worden.”

Van Emst is afkomstig uit een echte tennisfamilie. Niet zo gek dat ze als klein meisje heel vaak te vinden was op de tennisbanen van TC’91 in Stadshagen. “Ik denk dat ik een jaar of vier was toen ik lid werd. Of ik direct talent had, weet ik niet. Ik had wel balgevoel en ik won weleens een toernooitje, zoals de clubkampioenschappen.”

Trein

Toch ging het best rap met haar tennisloopbaan. Al snel werd het aantal trainingen opgeschaald. Inmiddels traint ze viermaal in de week bij BK Tennis Academy in Doorn. “En ik train ook in Amstelveen bij de KNLTB. Ik krijg mijn nieuwe schema binnenkort, dus ik weet het nog niet precies, maar ik denk dat ik zo’n zeventien, achttien uur in de week train. Dat betekent ook veel reizen met de trein. Gelukkig is dat allemaal goed te combineren met school. Ik zat eerst op het CSE (Centre for Sports and Education, ER.), nadat ik vorig jaar mijn diploma gehaald heb, ben ik naar Landstede gegaan, naar de opleiding Sport en Bewegen. Dat is een goede combinatie. Als ik een keer eerder wegmoet voor een toernooi bijvoorbeeld, dan kan dat geregeld worden.”
En dat gebeurt regelmatig. De Zwolse, sinds maandag nummer 219 op de ITF wereldranglijst, heeft inmiddels al de nodige nationale en internationale tennistoernooien gespeeld. Zowel in het enkel- als dubbelspel én met het nodige succes. Zo werd ze in augustus opnieuw Nederlands jeugdkampioen in de categorie meisjes dubbel onder 18 jaar. Het was haar derde titel in vier jaar. Bij de junioren behoort ze inmiddels bij de beste 40 dubbelspeltennissters van Nederland. Daarbij kwam dus nog haar eerste toernooiwinst bij de senioren, onlangs in Haren, De totale teller van toernooiwinsten in het dubbelspel tikt inmiddels de 25 aan. Is ze een dubbelspelspecialist?

Keuze

“Ik ben nog jong en wil mij eerst nog een paar jaar ontwikkelen in het enkelspel en kijken hoever ik daar in kan komen. Daarna zou ik een keuze kunnen maken.”
Sarah, die afgelopen weekend in Reeuwijk nog een jeugddubbeltoernooi won, wil dan ook niet te ver vooruit kijken. Haar eigen ontwikkeling staat nu voorop. “Ik ben in veel landen geweest, zoals Wit-Rusland, Tsjechië, Zwitserland en Tunesië. Daar heb ik veel ervaring opgedaan van wat er allemaal bij komt kijken. Dat helpt mij verder in mijn tennis, gelukkig krijg ik op allerlei gebieden de nodige steun. Waar mij het omgaat, is dat ik ieder toernooi of ik nou in de enkel of dubbel speel, steeds een beetje beter wil worden.”