Ton Raijmakers kijkt uit naar de reünie: "Vooral mooie herinneringen ophalen.”
Ton Raijmakers kijkt uit naar de reünie: "Vooral mooie herinneringen ophalen.” Foto: Hans Smit

Zwolse Badminton Club is bijna zeventig jaar, maar nog zo springlevend en dynamisch als wat

· leestijd 1 minuut Sport

(Door Harry Bouwhuis)

BADMINTON - Bij het horen van de naam ZBC-hal legt sportminnend Zwolle al snel de associatie met de voormalige thuishaven van Landstede Basketbal en Landstede Volleybal. De eigenaar en naamgever, de Zwolsche Badminton Club is door de jaren heen nog steeds de vaste bespeler van de hal met zoveel geschiedenis.

Zwolles oudste badmintonclub, die volgend jaar zeventig jaar bestaat, is met zo’n 170 leden nog steeds springlevend. Zowel in recreatief opzicht als ook qua prestaties. Ton Raijmakers is algemeen bestuurslid bij de club en heeft tevens zitting in de jeugdcommissie. “Vorig seizoen zijn twee jeugdteams eerste geworden”, meldt hij trots. “De oudste jeugdgroep tot en met 18 jaar werd kampioen in hun klasse, daarna eerste bij de regiokampioenschappen en uiteindelijk vierde op het NK. En de jongste groep tot en met 13 jaar werd ongeslagen kampioen.” Raijmakers is ook te spreken over het vlaggenschip van de senioren, want het eerste promoveerde onlangs naar de vierde divisie. 

Pracht sport

Raijmakers: “We hebben dit jaar vijf seniorenteams in de competitie, waarbij het vierde team bestaat uit allemaal jeugdspelers in de leeftijd van 15 tot 18 jaar. Verder spelen zes jeugdteams in competitieverband.” Voor de Zwolse badmintonvereniging is het recreatief badmintonnen net zo belangrijk. Peter Hoekstra, communicatieman van de club, weet daar alles van. ”Ik speelde ook competitie, maar ben nu recreant, net als zovelen bij ZBC. Op de maandag, woensdag en de vrijdag kunnen we hier terecht. Ik vind het een pracht sport. Want badminton is niet alleen maar zo hard mogelijk meppen, maar ook een kwestie van inzicht en slagtechniek. Het is zowel een individuele als ook een teamsport. We spelen in een hal waar we nog steeds trots op zijn met zo’n mooie historie, zeker ook uit de tijd dat de volleyballers en basketballers van Landstede hier hun wedstrijden speelden. We hebben intussen een nieuwe vloer waar ruimte is voor twaalf wedstrijdvelden. Als ik de vereniging mag typeren dan is hier naast een gezonde prestatiedrang ook gemoedelijkheid en gezelligheid op zijn plaats.”

Clinics

“Het is ook een dynamische club waar promotie van de badmintonsport een voorname plaats inneemt”, voegt Raijmakers toe, die daar zelf een belangrijke rol in heeft. Zo organiseert hij diverse toernooien, clinics op scholen en het zogenaamde Air Badminton. Badmintonnen in de buitenlucht waarbij een zwaarder soort shuttle wordt gebruikt. ”Eén van de leukste dingen vond ik het samen met Sportservice Zwolle organiseren van een badmintonclinic, voor mensen met overgewicht. Het heeft ons ook nog eens drie nieuwe leden opgeleverd.”
De enthousiaste en bevlogen clubman wijst nog even op een reünie die vrijdag 30 september plaatsvindt in de eigen vertrouwde hal aan de Ossenkamp. “Ik hoop op een mooie opkomst. Lekker met elkaar een shuttle slaan, maar vooral ook mooie herinneringen ophalen.”                

Afbeelding
Meisje Djamila debuteert met kinderboek en zorgt voor lange rij bij Boekhandel Van der Velde Algemeen 8 uur geleden
Wethouder Rots en gedeputeerde Dadema (l) nemen de fietsstraat in gebruik.
Fietsstraat Wijhe-Zwolle officieel geopend, maar zorgen over fietsveiligheid blijven Algemeen 8 uur geleden
Afbeelding
GMZ wil elk jaar bevrijdingsconcert brengen op de dag van de Zwolse bevrijding Algemeen 9 uur geleden