Joey Platenkamp in actie tegen HTC. "Technisch ben ik vrij goed."
Joey Platenkamp in actie tegen HTC. "Technisch ben ik vrij goed." Foto: Pedro Sluiter

Joey Platenkamp vindt zichzelf letterlijk een schaduwspits

· leestijd 1 minuut Sport

(Door Erik Riemens)

AMATEURVOETBAL – Een sjouwspits was hij niet en dat wordt hij naar eigen zeggen ook niet. Joey Platenkamp (24) is de aanvalsleider van VSW Windesheim en staat net als zijn ploeg na twee duels nog met lege handen. “Tot nu toe lukt het mij ieder seizoen om in de dubbele cijfers te komen.”

Zaterdag verloren jullie met 2-4 thuis van HTC. Na twee duels nul punten. Maak je je zorgen?

“Nee hoor, we hebben wel een hele jonge ploeg, omdat er best wat ouderen gestopt zijn. Dat betekent dat ik dit seizoen ook een wat andere rol heb. Was ik in het verleden echt alleen een afmaker, nu moet het vaak bij mij beginnen. Ik word ook wat meer betrokken bij het spel, daarvoor liep ik zeg maar rond op het veld en wachtte gewoon mijn kansjes af.”
“Ik denk wel met die versterkte degradatie, dat we echt voor handhaving moeten gaan in de vierde klasse, nu er een vijfde klasse bijkomt. Het betekent ook dat als je onderin staat, je minder kansen krijgt en dus als spits meer zelf moet creëren.”

Hoe zou je jezelf omschrijven als spits?

“Ik ben wel iemand van de momenten. Lopen en dan bedoel ik echt de hoeken induiken en zo, is niet wat voor mij. Ik ben geen sjouwspits, wel ben ik technisch vrij goed en sta ik vaak op de juiste plek. Ik vind mezelf toch wel meer een schaduwspits. Letterlijk zeg maar. Daarmee bedoel ik dat je mij een hele wedstrijd niet kunt zien en dat ik dan ineens uit de hoek kan komen om te scoren. Een type goaltjesdief, die koel blijft voor de goal.”

Daarover gesproken, als je de dubbele cijfers haalt dit seizoen, kom je uit boven de honderd treffers. Wat was de mooiste?

“Oei, daar moet ik even goed over nadenken. Dat was in het seizoen 2017/2018 toen we promoveerden naar de derde klasse. Uit tegen Wijthmen wonnen we met 0-3 en deed ik Zidane bij hun back. Daarna chipte ik de bal vanaf punt zestienmeter in de lange hoek, dat was wel een lekkere goal ja.”

In 2016 ging je van Wijhe terug naar VSW, tegelijkertijd ben je nog maar 24 jaar. Wanneer maak je die stap hogerop?

“Dat spookt echt wel door mijn hoofd, alleen ik ben daar nu niet direct mee bezig of zo. Dus kan ik er verder ook niet wat over zeggen.”

Wat betekent als oud-winnaar – in 2017/2018 scoorde je 39 keer nog steeds een clubrecord bij VSW – de Salverda Topscorerstrofee voor jou?

“Als ik bij mijn ouders ben, kijk ik weleens achterop de krant naar het klassement. Dat vind ik leuk, maar verder ben ik er niet zo mee bezig. Behalve als de laatste tien wedstrijden eraan zitten te komen. Dat had ik ook toen ik ‘m won. Dan ga je wel iedere keer kijken en dan ben je er wel over aan het nadenken.”

Afbeelding
Koorbazen knalt zeven keer in uitverkochte Axxor Fabriekshal Algemeen 5 uur geleden
Afbeelding
Armin Spijkerman beste juniorenschutter van Nederland Sport 15 uur geleden
Afbeelding
Omgeving Bastionstraat in Stadshagen afgezet door politie: onderzoek naar mogelijk zedenmisdrijf Algemeen 16 uur geleden

Abonneer gratis

op de digitale krant en ontvang
deze wekelijk in je mailbox.