Het eindsignaal heeft geklonken. PEC verliest vrij kansloos van FC Dordrecht. Foto: Erik Riemens

PEC Zwolle laat zich compleet in de luren leggen door Dordrecht

· leestijd 2 minuten Sport

(Door Erik Riemens)

PEC ZWOLLE – Na een dramatisch begin, een superzwakke eerste helft en een enigszins acceptabel herstel na rust, is PEC Zwolle vrijdagavond in en tegen Dordrecht tegen een 3-0 nederlaag aangelopen. “Het was een waardeloze avond”, aldus doelman Mike Hauptmeijer.

Een slechte aanname van Melayro Bogarde, Bram van Polen die de bal zomaar moest wegschieten en balverlies van Apostolos Vellios. En zie daar binnen 5 minuten kwam PEC Zwolle op achterstand door Aliou Baldé, die Bogarde wel heel gemakkelijk de baas was: 1-0.

Basisdebuut

Het was extra zuur voor PEC-keeper Hauptmeijer die dan eindelijk mocht starten vanwege de schorsing van eerste doelman Jasper Schendelaar. “Ik heb natuurlijk heel lang gewacht op mijn basisdebuut. Eerlijk gezegd begin ik liever dan dat ik inval. Dat is vaak moeilijker. Ik denk dat ik twee goede wedstrijden heb gespeeld (Suriname en Dordrecht, ER), daar ben ik zelf wel blij mee. Maar als je uit speelt bij Dordrecht en je verliest als PEC Zwolle met 3-0, kan dat natuurlijk niet.”

PEC kwam na het slechte begin ietwat beter voor de dag. Thomas van den Belt zag zijn kopbal op de lijn gekeerd. Even later was het opnieuw Van den Berg die een poging, ditmaal van afstand waagde. Dordrecht bleef echter gevaarlijker en dan vooral over de rechterkant, waar huurling Baldé de PEC achterhoede behoorlijk bezighield.

De grootste kansen waren dan ook voor de thuisploeg. In een overtalsituatie wachtte aanvaller Boubakar Camara te lang en kwam PEC Zwolle goed weg. Dat Baldé vlak voor rust de 2-0 niet langs Hauptmeijer kreeg, mocht een wonder heten, want de aanvaller had alle ruimte en tijd, maar plaatste de bal naast de Zwolse goal. Ook Camara kreeg in de eerste helft nog een prima kans, maar hij lobde de bal over.
En wat stelde PEC daar tegenover? Lennart Thy was andermaal ongelukkig, maar werkte hard. Vellios was weer eens onzichtbaar. De beste mogelijkheid kwam van Younes Taha. Hij had bijna succes met zijn inzet, maar op de lijn redde de Dordrecht verdediging met vereende krachten.

Drieluik

PEC Zwolle verscheen ongewijzigd aan de aftrap van de tweede helft. Als het ging om de samenstelling – al wisselden Thomas van den Berg en Bogarde van positie – maar ook het spelbeeld veranderde niet. Het was namelijk opnieuw Baldé die meteen een enorme mogelijkheid onbenut liet. Na een uur spelen was daar dan eindelijk Zwols gevaar. Een drieluik met inzetten van Vellios, Haris Medunjanin en vervolgens Thy die op de lat schoot. Gevolgd door een inzet van Davy van den Berg die via de paal naast ging.

Zo bleef het 1-0, het sein voor trainer Dick Schreuder om viermaal te wisselen en onder andere Sven Zitman in het veld te brengen. Het bracht naast nieuw elan, Zwolle ook wat vaker voor de vijandelijke goal, maar echt uitgespeelde kansen speelde PEC niet klaar.

Aan de andere kant bleef Dordrecht uiterst gevaarlijk in de omschakeling. Zo schoot de ingevallen Jaymillio Pinas hard op de paal. Even later had diezelfde Pinas alle tijd van de hele voetbalwereld om de 2-0 te laten aantekenen, maar Hauptmeijer bleef staan en redde bekwaam. “Ons niveau aan de bal moest veel beter. En als dat niet het geval is, dan lopen we tegen counters aan. Dat gebeurde eigenlijk steeds”, analyseerde de goalie, die zijn derde officiële competitiewedstrijd speelde.

Herpakken

Het spel ging daarna over en weer, ook omdat de ruimtes steeds groter werden. PEC-invaller Chardi Landu had de gelijkmaker moeten maken, maar ook hij stuitte op de doelman. Het was een wonder dat er tot vijf minuten voor tijd niet gescoord werd, maar wonderen bestaan niet. De net in het veld staande Dordrecht invaller Pepijn Doesburg deed wat zijn collega-aanvallers nalieten, namelijk de 2-0 maken. Na een corner maakte Anouar El Azzouzi de Zwolse ellende compleet door de 3-0 binnen te werken. “Herpakken, de feiten onder ogen zien, leren van wat we fout deden en dan op naar Heracles”, besloot Hauptmeijer.

Blaze Of Glory begraaft strijdbijl en komt met reünie in Hedon Algemeen 15 uur geleden
Ontdek de wereld van de vrijmetselarij tijdens een unieke avond vol traditie en betekenis Partnerbijdrages 15 uur geleden