De entourage bij Jong FC Utrecht tegen PEC Zwolle maandagavond.
De entourage bij Jong FC Utrecht tegen PEC Zwolle maandagavond. Foto: Erik Riemens

PEC Zwolle doet wat het moet doen en meer niet

· leestijd 1 minuut Sport

(Door Erik Riemens)

PEC ZWOLLE – Vrijdag krijgt PEC Zwolle weer een topduel voor de kiezen. De verrassende nummer drie MVV Maastricht, is dan de tegenstander. Het verschil op de ranglijst bedraagt twee punten in Zwols voordeel. Het is alleen wel te hopen dat PEC dan beter voor de dag komt dan maandag tegen Jong FC Utrecht, toen er uiterst moeizaam met 0-1 werd gewonnen.

Het contrast met het laatste thuisduel tegen Heracles Almelo was immens. Een bijna uitverkocht Mac3Park stadion met een goed spelend en winnend PEC Zwolle. Versus maandagavond de ontmoeting tegen de nummer laatst Jong Utrecht in een holle Galgenwaard. Dat betekende drie bijna lege tribunes. Al het publiek wordt namelijk ondergebracht op de hoofdtribune. Uiteraard was de Zwolse aanhang volop aanwezig en zeker in een onderbezet stadion vooral hoorbaar. “Op de bank zeiden we van dit doet denken aan een coronawedstrijd”, aldus Dean Huiberts. “Alleen dat moet geen excuus zijn om slechte wedstrijden te voetballen.”

Meer energie

Want dat was het maandagavond zeker, vooral voor rust. Younes Taha bediende Louis Görhlich net niet goed genoeg, anders had de Duitser de openingstreffer voor zijn rekening genomen. Overigens was het toen al bijna rust. Beide PEC spelers keerden in het vervolg niet meer terug. Trainer Dick Schreuder probeerde met invallers Melayro Bogarde en Huiberts nieuw elan in de wedstrijd te krijgen. “Voor rust waren we slordig aan de bal en was het tempo te laag. In de tweede helft gooiden we er wat meer energie in. Ook bespeelden we de ruimtes die er echt wel lagen achter hun laatste linie, wat beter. Je weet dat dit vechtwedstrijden zijn, dan moet je duels winnen. Dat ging na rust wat beter, al deden we het nog niet goed hoor”, aldus Huiberts.

Toch kreeg thuisploeg Jong FC Utrecht in eerste instantie de betere kansen. Eerst liet PEC Zwolle huurling Eliano Reinders, die verder een onopvallende wedstrijd speelde, een prima kans onbenut. Dat gold ook voor een andere Utrechts aanvaller, Derensili Sanches Fernandes. Het betekende wel dat PEC-keeper Jasper Schendelaar meer te doen kreeg dan zijn collega Fabian de Keijzer.
Het was diezelfde Keijzer die zich even later niet van zijn beste kant liet zien. Halverwege de tweede helft spurtte Huiberts naar de Utrecht goal en werd hij door een overtreding gestopt. Thomas van den Belt zette zich achter de vrijebal, die bepaald niet onhoudbaar leek, maar scoorde toch de 0-1.

Struikelploeg

De voorsprong deed PEC Zwolle goed. Tenminste zo leek het. Er was meer controle over het duel en omdat Jong Utrecht wat sneller en vaker naar voren ging spelen, kwamen er wat kansjes. Het bleef echter bij wat corners en schoten van afstand. En belangrijker: het bleef ook 0-1. “De trainer zei van dit is echt een struikelploeg. Gelukkig hebben we dat vandaag niet gedaan. We speelden niet goed, maar we scoren, winnen en houden de nul. Dat is dan uiteindelijk wel positief”, besloot Huiberts.

Afbeelding
Protest voor loonsverhoging in primair- en voorgezet onderwijs bij Gymnasium Celeanum Algemeen 26 mei, 17:49
Afbeelding
BOEi neemt drie gebouwen van voormalige IJsselcentrale Harculo over van ENGIE Algemeen 26 mei, 15:32
Afbeelding
Zonneplan Stagebedrijf van het jaar 2023 Algemeen 26 mei, 13:45