Studenten Windesheim tegen Vakmensen. Een wedstrijd tijdens het rolstoelbasketbaltoernooi.
Studenten Windesheim tegen Vakmensen. Een wedstrijd tijdens het rolstoelbasketbaltoernooi. Foto: Pedro Sluiter

Rolstoelbasketbaltoernooi Toegankelijk Zwolle is gewoonweg te leuk om te laten schieten

· leestijd 1 minuut Sport

(Door Harry Bouwhuis)

ROLSTOELBASKETBAL - In de ZBC-hal kwamen vorige week dinsdag ongeveer 135 deelnemers af op het rolstoelbasketbaltoernooi, georganiseerd door Toegankelijk Zwolle in samenwerking met Landstede, Sportservice Zwolle en Be Quick’28.

“Iedereen was na afloop enthousiast dat we de draad na corona weer op hebben gepakt”, vertelt Petra van Duin van Toegankelijk Zwolle, een groep belangenbehartigers, voortgekomen uit de voormalige Gehandicaptenraad. De ambassadeurs zetten zich in voor een toegankelijke en inclusieve samenleving, onder meer door het geven van voorlichting, adviezen en organiseren van diverse evenementen.  ”Zoals dit toernooi”, vult Petra aan. “En met de nadruk op het samen organiseren. We leven tenslotte ook samen. Volgens mij zijn we daar goed in geslaagd. Iedereen was gemotiveerd, toch is rolstoelbasketbal best lastig, zeker ook voor valide deelnemers.”
Bram Vermeer van Basketbalvereniging Be Quick ‘28 knikt.” Het is niet eenvoudig weet ik uit eigen ervaring. Dat was toen ik door een zware blessure een tijd voor sport aangewezen was op een rolstoel.”

Erelid en clubicoon

Vermeer is erelid en clubicoon van de kleinste Zwolse basketbalclub, die overigens geen formele banden meer heeft met de gelijknamige voetbalvereniging. Hij heeft tal van bestuurlijke functies ingevuld, waaronder die van voorzitter. “Ik ben nu min of meer aan het afbouwen en train alleen nog het damesteam.”
Sinds het begin is hij organisatorisch betrokken bij het huidige rolbasketbaltoernooi. ”Eerst met Anne Blok, daarna met Lieke Helmes en nu dus met Petra van Duin. Dit toernooi is te leuk om te laten schieten, ook al was het op de vaste trainingsavond van de dames. Ik heb de hele avond gefloten, harstikke leuk en in een goede sfeer.”
Bij de start van het basketbalevent was er een mooie bijdrage van de Fakkelteit Zwolle, waar jongeren hun muzikale talenten kunnen ontwikkelen. Vervolgens verzorgde Paul Toes, oud-rolstoelbasketballer en deelnemer aan de Paralympics in 2016 in Rio de Janeiro, een clinic. Toes zorgde tevens voor de rolstoelen en materialen.

Boost

Er deden twaalf ploegen mee die in drie poules de strijd met elkaar aangingen. Van Duin. “Het is genieten als je ziet hoe deelnemers, maar ook belangstellenden genieten. Je doet het met elkaar. Toegankelijk Zwolle werkt veel samen met de gemeente en andere instanties. Dat geeft bij alle andere activiteiten altijd een boost.”
Het team van Be Quick ‘28 won het toernooi. De tweede plek was voor Toegankelijk Zwolle. Talentstad Zwolle eindigde op de derde plaats. “We zijn het als Be Quick ‘28 natuurlijk aan onze stand verplicht om te winnen”, lacht Vermeer. ”Want wij zijn wel de enige Zwolse club die vanaf 2013 over een rolstoelbasketbalteam beschikt. Daar zijn we best een beetje trots op. Vroeger werkten we veel samen met BC ZAC. Helaas is dat allemaal wat verwaterd. Dit is voor ons de ideale manier om ons ook als kleine club te manifesteren.”

Afbeelding
'Zwolle deelt vakanties' wil iedereen een keer op vakantie laten gaan Algemeen 18 uur geleden
Afbeelding
Toeristenbelasting in Zwolle met 25 procent gestegen Algemeen 20 uur geleden
Afbeelding
Verschillende verkeersmaatregelen op zaterdag 2 maart vanwege Ster van Zwolle en betoging Algemeen 21 uur geleden
Afbeelding
Gewaagd project in voormalig provinciehuis verdient de Pluim Algemeen 22 uur geleden
Afbeelding
Raad van State: 'Tijdelijk afzien van handhaving PAS-melders mag, mits goed gemotiveerd' Algemeen 22 uur geleden
Afbeelding
Zangers gezocht voor Die Fledermaus.nu Algemeen 23 uur geleden