De titel is binnen, rechts naast de schaal Bram van Polen. Foto: Jaarboek PEC Zwolle 2012

PEC Zwolle in Historisch PersPECtief

· leestijd 3 minuten Sport

(Door Marco Hellendoorn)

PEC Zwolle – De Swollenaer komt maandelijks met de rubriek PEC Zwolle in Historisch PersPECtief. Een vooruitblik naar de komende competitietegenstanders, aan de hand van een terugblik. Vandaag deel 3. In de maand november speelt PEC Zwolle maar drie wedstrijden: tegen Top Oss, FC Eindhoven en NAC Breda, daarna ligt de competitie een kleine maand stil in verband met het WK. Correspondent én PEC Zwolle supporter Marco Hellendoorn duikt de archieven in.

4 november TOP Oss – PEC Zwolle

PEC Zwolle speelt vrijdag de uitwedstrijd bij TOP Oss. Dat gebeurde ook in het seizoen 2000/2001 en wel op 25 september 2000. Iets meer dan 22 jaar geleden. Die wedstrijd werd gespeeld voor 2163 toeschouwers en toen nog FC Zwolle ging als favoriet die ontmoeting in.
Het was de vijfde speelronde van dat seizoen en FC Zwolle was tot dan toe nog ongeslagen. Aan Zwolse kant deden spelers als Claus Boekweg, Albert van der Haar en Arne Slot mee, terwijl Dwight Lodeweges de trainer was.

FC Zwolle kwam echter van een koude kermis thuis, want na de eerste helft stond de eindstand al op het bord: 3-0 voor TOP Oss. Het deed een beetje denken aan de 3-0 nederlaag onlangs in en tegen Dordrecht.
In de tweede helft was er sprake van een fel aanvallend FC Zwolle met ook wel goede kansen, maar er kwam geen verandering in de ruststand, wat dus ook de eindstand was. Daarmee was de eerste verliespartij van dat seizoen een feit. In dat seizoen eindigde FC Zwolle overigens als derde op de ranglijst. Een jaar later volgde wel het kampioenschap en de promotie.

11 november PEC Zwolle – FC Eindhoven

Een week later, op vrijdag 11 november is FC Eindhoven de tegenstander in het Mac3park stadion. Wie denkt aan deze tegenstander, dan komt maar één wedstrijd naar voren en dat is de wedstrijd op vrijdag 13 april 2012. Indien concurrent Sparta punten zou laten liggen bij Almere City, zou FC Zwolle kampioen zijn en promoveren naar de eredivisie.
Voor een uitverkocht stadion, waar de tribunes nog niet doorgetrokken waren tot het veld, had FC Zwolle veel moeite met het spel van Eindhoven. Bij Eindhoven speelde onder andere de van PSV gehuurde Youness Mokhtar mee en die zorgde voor veel gevaar. Niet voor niks legde FC Zwolle hierna Mokhtar vast.

FC Zwolle kwam, net als Eindhoven, niet tot scoren. Dus was FC Zwolle afhankelijk van eventueel puntverlies van Sparta. Sparta was echter vroeg in de wedstrijd op voorsprong gekomen door een eigen goal van verdediger Cees Toet. Op dat moment was er nog geen sprake van een Zwols kampioensfeest. Totdat Almere City in de 87e minuut door Mitchel Burgzorg op gelijke hoogte kwam met Sparta. FC Zwolle moest echter nog wachten met feestvieren, want zij waren eerder klaar met hun wedstrijd dan de ontmoeting in Flevoland.
Na ongeveer vijf minuten kwam de eindstand door uit Almere en kon heel Zwolle los gaan. Dat gebeurde dan ook op en rond het veld met onder andere een groots vuurwerk achter de Zuid tribune.
Later dit jaar, op 1 juli 2012, ging FC Zwolle weer terug naar de originele naam: PEC Zwolle.

19 november NAC Breda – PEC Zwolle

PEC Zwolle tegen Helmond Sport is op maandag 12 december de eerstvolgende wedstrijd na de ontmoeting tussen PEC Zwolle en NAC Breda op zaterdag 19 november. Tussendoor gaat PEC Zwolle van dinsdag 29 november tot en met zondag 4 december op trainingskamp in Roldán aan de zuidoostkust van Spanje, net onder Murcia.
In Spanje wordt getraind op de velden van de Pinatar Arena in San Pedro del Pinatar. Ook wordt er die week een oefenwedstrijd gespeeld. In een later stadium worden tegenstander en speeldatum bekendgemaakt.

FC Zwolle speelde ook op 22 januari 2000 in Breda. Voor ruim 13500 toeschouwers verloor Zwolle deze wedstrijd met 2-0. Bij FC Zwolle was Henk Timmer de keeper, terwijl bij NAC spelers als Alfred Schreuder, Nemanja Gudelj en Christiano meededen.

Bij de rust stond er nog een stand van 0-0 op het scorebord, maar enkele minuten na rust scoorde Regilio Simons de 1-0 voor NAC. FC Zwolle ging daarna vol op de aanval, maar de counters van NAC waren razend gevaarlijk. Dit resulteerde dan ook in de 89e minuut in de 2-0 door Gudelj. Ondanks de rode kaart voor Jeffrey van As van NAC in de 90e minuut (twee keer geel), kon FC Zwolle de uitslag niet dragelijker maken.