De sfeervolle opkomst van HHC Hardenberg en PEC Zwolle
De sfeervolle opkomst van HHC Hardenberg en PEC Zwolle (Foto: Marco Hellendoorn)

Zuinige en zakelijke bekerwinst PEC Zwolle

(Door Marco Hellendoorn)

PEC ZWOLLE -  PEC Zwolle bekert door na een zuinige en zakelijke zege in de eerste ronde om de KNVB beker. Bij derdedivisionist HHC Hardenberg werd donderdagavond met 0-1 gewonnen.

Het elftal van PEC Zwolle was op maar liefst acht plaatsen gewijzigd ten opzichte van de elf die afgelopen vrijdag Heracles versloegen (3-2). Sam Kersten was er een van. De verdediger begon in de basis .Het was voor hem voor het eerst in 2022 dat hij een officiële wedstrijd speelde. Een ernstige knieblessure hield hem lang aan de kant.
“Ik was blij dat ik vanavond weer eindelijk eens na zo’n lange periode kon starten. Ik liep voor mijn blessure al een tijdje met pijn te voetballen, tot op een gegeven moment bleek dat ik een ontstoken pees in de knie had. Dat heeft mij dus bijna een jaar gekost.”

Panklaar

Voor ongeveer 3000 toeschouwers op het sfeervolle sportpark de Boshoek in Hardenberg, nam PEC Zwolle gelijk het heft in handen. Dat resulteerde in de eerste vijf minuten al in paar kleine kansjes uit vrije trappen. PEC Zwolle hield het overwicht en dat betekende in de achttiende minuut de 1-0 voorsprong door een doelpunt van Apostolos Vellios, nadat Melayro Bogarde de bal panklaar voor de goal had gelegd.
Na een half uur kreeg HHC Hardenberg de eerste kansen. Een gevaarlijk schot vanaf de zijkant van de zestienmeter werd echter vakkundig gekeerd door PEC-keeper Mike Hauptmeijer. Vlak voor rust kreeg PEC Zwolle nog een enorme mogelijkheid om de score uit te breiden. Jordy Tutuarima mocht vrij aanleggen vanaf rand strafschopgebied, maar zijn schot ging net naast.

In de tweede helft kreeg PEC Zwolle nog diverse grote kansen via Dean Huiberts, Chardi Landu en Lennart Thy (schot op de paal). HHC Hardenberg kon daar ook na rust één grote schietkans tegenover zetten, maar weer was Hauptmeijer de situatie meester.

Rode kaart

De wedstrijd leek definitief gespeeld in de 53ste minuut, toen Serge Fatima van HHC Hardenberg zijn tweede gele kaart ontving voor een onbesuisde overtreding op Vellios. Daarna verzamelde HHC Hardenberg nog meer gele kaarten voor behoorlijk pittige overtredingen. PEC Zwolle wist zich echter maar weinig raad met de meermansituatie.
Aan de andere kant kwam de ploeg van trainer Dick Schreuder ook niet in de problemen. Iets dat in het verleden wel eens het geval was in de eerste ronde van het bekertoernooi. Zoals Staphorst uit in 2018, toen het ook 0-1 werd, maar Zwolle werkelijk alle moeite had met de amateurs.

Dat beaamde ook Kersten: “Dat we defensief weinig tot niets weggeven hebben in de eerste helft, doet mij goed. En dat ik gewisseld werd in de rust was van tevoren afgesproken, om op die manier weer langzaam wedstrijdritme op te bouwen. Wij zijn een ronde verder en dat telt”.

Zaterdagavond is de loting voor de tweede ronde.

Burgemeester Snijders kijkt goedkeurend naar het blauwvingerhandje. Rechts Kees Klaassen.
Blauwvingerhandjes spelen in op het? 'echte' Blauwvingerverhaal Algemeen 24 apr, 17:35
Schoonebeeker heideschapen ideaal voor landschapsbeheer in Zwolle Algemeen 24 apr, 16:32
De gevelletters worden onthuld
Dagcentrum De Golfslag viert 50-jarig bestaanWethouder De Jong opent feestweek Nieuws Ingezonden 24 apr, 16:30