Het is nog niet het seizoen van VC Topvolleybal Zwolle, ziet ook coach Eric Meijer.
Het is nog niet het seizoen van VC Topvolleybal Zwolle, ziet ook coach Eric Meijer. Foto: Pedro Sluiter

Vrouwen VC Zwolle Topvolleybal houden nog vertrouwen

· leestijd 2 minuten Sport

(door Harry Bouwhuis)

VOLLEYBAL - Drie nederlagen en één overwinning. Dat is tot dusver de schrale oogst voor de volleybalsters van VC Zwolle Topvolleybal na vier competitieduels. Het vertrouwen in eigen kunnen is echter niet aangetast. De kampioenspoule halen blijft dé doelstelling. 

“Na een goede voorbereiding had ik inderdaad gedacht dat we wat verder zouden zijn. Maar de selectie is erg jong en daardoor misschien ook nog niet stabiel genoeg”, zegt Edwin van den Broeke, manager van Djopzz VC Zwolle Topvolleybal naar aanleiding van de wisselvallige competitiestart.

Van den Broeke is ervan overtuigd dat de selectie van hoofdcoach Eric Meijer veel beter kan. “We trainen veel en vaak. Dat is ons beleid. Daarom hebben we afscheid genomen van speelsters die ook andere zaken aan hun hoofd hadden zoals werk. Hoe begrijpelijk ook, ons standpunt is dat iedereen in de selectie evenveel trainingsuren maakt.”
“Behalve dan op de maandag als Jong Oranje op Papendal traint. We hebben vijf speelsters in onze selectie die geselecteerd zijn voor Jong Oranje, waarvan ook Eric Meijer de coach is.”

Mooie volleybaltijden

Van den Broeke: “Dit seizoen is er sinds corona voor het eerst weer een normale competitie. We willen ondanks deze wat moeizame start heel graag de kampioenspoule halen. Daarvoor moeten we in de reguliere competitie bij de eerste zes eindigen.”
“Daar zetten we echt op in. En ik voorspel dat dit ons gaat lukken. Het heeft allemaal nog wat tijd nodig. Ik ben ervan overtuigd dat er nog mooie volleybaltijden aankomen”, verwacht de volleybalfanaat die de gouden jaren van de mannen van Landstede Volleybal als manager van heel nabij meemaakte.

Altijd doodzonde

“Ik vind het nog altijd doodzonde dat zij niet meer op het hoogste plan uitkomen. Maar die tijd is voorbij, zo reëel moet je zijn. Daarom moeten we in Zwolle het topvrouwenvolleybal koesteren. De organisatie staat als een huis. We hebben een fantastische accommodatie met geweldige faciliteiten en bovenal veel talent in de selectie. Dat gaat er absoluut een keer uitkomen. Wat zou het mooi zijn als we in de toekomst weer eens Europees volleybal in het Theater van de Sport kunnen zien.”

“Daarom moeten we in Zwolle het
topvrouwenvolleybal koesteren”

Maar voorlopig liegen de cijfers niet in de door het WK in Nederland later begonnen competitie. Een 1-3 winst bij Fast in Gennep in het eerste duel is tot nu toe het eerste concrete wapenfeit. Gelet op de kwaliteiten van de tegenstanders waren Apollo 8 en VC Sneek misschien een maatje te groot, maar het 3-1 verlies afgelopen zaterdag (18-25,19-25,25-23, 16-25) tegen Dynamo viel de ploeg toch rauw op het dak.
Zo ook bij captain Nynke Hofstede (25) die met de geblesseerde Kim de Wild de routinier in de ploeg is.

Nieuwe gezichten

“We zijn nog zoekende. Zoveel is wel duidelijk. Ik kan de vinger er zo niet opleggen waar het aan ligt. Was dat maar zo, dan kun je eraan werken.” Hofstede ziet dat er goed getraind en keihard gewerkt wordt. ”Daar ligt het absoluut niet aan. We hebben wel veel nieuwe gezichten in de ploeg in tegenstelling tot bijvoorbeeld Apollo en Sneek die weinig mutaties kenden. Maar vooral de talentvolle nieuwkomers hebben al zoveel grote toernooien gespeeld.”
“Nee, het is bepaald nog geen geoliede machine. Je merkt dat soms ook in het nakomen van standaardafspraken. Best frustrerend. Maar ik ga ervan uit dat dat helemaal goed gaat komen, zeker ook als Kim met haar ervaring weer terug is.”

Hofstede vertrok aan het eind van het vorige seizoen naar de Belgische topclub Asterix Avo Beveren waar ze full-prof werd. “Een geweldige ervaring en vooral ook heel leerzaam.”

Amper tevreden

De midspeelster kwam er alleen wel achter dat uitsluitend de focus op volleybal niet haar ‘ding’ is. “De combinatie werken en daarnaast lekker op niveau volleyballen, past toch het beste bij mij.”
Terug in Zwolle was ze de eerste competitieduels over haar eigen spel echter amper tevreden. ”Zaterdagavond tegen Dynamo vond ik dat ik voor het eerst mijn niveau weer haalde. Ik hoop dat ik dat aanstaande zaterdag tegen Utrecht door kan trekken en dat het team echt stappen gaat maken. Ik heb na mijn terugkeer in Zwolle als aanvoerder een andere rol. Ik heb alle vertrouwen in een goed vervolg van de competitie. Dat komt écht wel.”