NAC Breda-PEC Zwolle eindige zaterdagavond in 0-2.
NAC Breda-PEC Zwolle eindige zaterdagavond in 0-2. Foto: Erik Riemens

PEC Zwolle werkt alvast aan een lekker vakantiegevoel

· leestijd 2 minuten Sport

PEC ZWOLLE - Het is meer en meer iets uit vervlogen tijden, het avondje NAC in Breda. Waar ploegen met knikkende knieën naar toe gingen en soms hopeloos door de hoeven zakten. Daar was zaterdagavond geen moment sprake van, want de tegenstand van NAC was te plichtmatig en te pover. PEC Zwolle controleerde van begin tot het einde de wedstrijd en won dikverdiend met 0-2. Dat zag uitblinker Davy van den Berg ook zo. “We mogen de credits zeker aan onszelf geven.”

(Door Erik Riemens)

De middenvelder vond de oorzaak voor de gemakkelijke avond terug in de juiste uitvoering van het Zwolse strijdplan. “We spelen nu drie wedstrijden in dezelfde samenstelling. Dat betekent dat we redelijk wat vastigheid hebben. Het is mooi om te zien dat dat ook terugkomt in de wedstrijd én in het uiteindelijke resultaat. We moeten gewoon zo doorgaan.”
Specifiek doelde hij op het omgaan met de systeemaanpassingen aan NAC zijde en het tijdig verplaatsen van het PEC spel van de ene naar de andere kant.
“Dat deden we goed, al hadden we nog wel meer kansen kunnen creëren en waren we in de eindfase soms te slordig”, analyseerde Van den Berg, die met een panna aan het begin stond van de 0-2 en inmiddels – zo vindt hij zelf – helemaal zijn draai heeft gevonden op het Zwolse middenveld. “Op die positie kan ik twee kanten op voetballen. Als wingback heb ik die ruimte minder.”

Slimme bal

PEC Zwolle heeft nu drie topschutters: Lennart Thy, Thomas van den Belt en na zaterdagavond dus ook Younes Taha. Het trio staat op zes treffers. Taha mag zich bijkans ‘mister 1-0’ noemen, want na TOP Oss, FC Eindhoven was hij ook tegen NAC Breda de maker van de openingstreffer. Een slimme bal van strateeg Van den Belt, een voorzet op maat van Luis Göhrlich – die eindelijk weer goed speelde – en Taha die na een half uur spelen de 0-1 binnenschoot.
Het was op dat moment de voorsprong die PEC Zwolle verdiende. Al kreeg NAC Breda met Jort van der Sande de beste mogelijkheid, maar zijn inzet kon bij de tweede paal net niet binnengegleden worden door Javier Vet.

Die kans fungeerde als een soort wake-up call voor PEC, dat meteen daarna op 0-2 had moeten komen, als Lennart Thy oog had gehad voor Taha. De Zwolse spits had dat niet, tot afgrijzen van Taha, die vlak voor rust niettemin weer succes had. Ditmaal door een rake kopbal en dat andermaal na een voorzet van Ghörlich: 0-2.

Op de lat

Na rust redde PEC-keeper Jasper Schendelaar meteen op een inzet van Ody Velanas, want dat NAC meer wilde laten zien dan in de eerste helft, was wel duidelijk. Wat later was er nog een inzet van aanvoerder Alex Plat op de lat, maar verder kwam de kwaliteitsloze thuisploeg niet. PEC daarentegen stapelde mogelijkheid op kans en kans op mogelijkheid. Thy, Davy van den Berg, Samir Lagsir, Gervane Kastaneer en Gabi Caschilli, ze hadden de gelegenheid om PEC op 0-3 te zetten, maar dat gebeurde niet. Het was het ook het enige dat de ploeg van trainer Dick Schreuder zichzelf moet aanrekenen, dat het hier in Breda niet met een handvol treffers van het veld stapte.

Beetje gek

“Klopt, maar we hebben een goede prestatie geleverd en gaan nu de vakantieperiode in. Heerlijk is dat, al is het ook wel een beetje gek, zo middenin in het seizoen. Ik ga zelf ook nog op vakantie. Daarna gaan we op trainingskamp naar Spanje en ons opladen voor de laatste twee duels van het jaar, thuis Helmond Sport en uit tegen Roda JC, daar heb ik gespeeld en ben benieuwd hoe ik daar word ontvangen”, vroeg Van den Berg zich af. “Ik kijk er in ieder geval naar uit.”

Afbeelding
Dahliastekkenverkoop op 25 mei bij Rondom de Peperbus; maar liefst 65 soorten Algemeen 3 uur geleden
Afbeelding
Brand in frituurpan zorgt voor flink wat schade in keuken bij restaurant Silk Sushi & Asian Dining Algemeen 4 uur geleden
Relámpago Trio
Student zet eigen festival op Nieuws Ingezonden 4 uur geleden