Gervane Kastaneer schermt namens PEC Zwolle de bal af.
Gervane Kastaneer schermt namens PEC Zwolle de bal af. Foto: Erik Riemens

Prettige opsteker op oudejaarsochtend PEC Zwolle: 2-3 winst tegen Vitesse

· leestijd 1 minuut Sport

PEC ZWOLLE – PEC Zwolle treedt met een goed gevoel de drukke januarimaand tegemoet. Op oudejaarsochtend werd in Arnhem met 2-3 gewonnen van Vitesse. Chardi Landu, Samir Lagsir en Denzel Kuipers maakten de Zwolse goals. Maar veel belangijker waren de speelminuten van Dean Huiberts, Ryan Tomas en Stijn Meijer. “Blij dat ik na vijf, zes maanden eindelijk weer minuten heb kunnen maken”, aldus de 23-jarige aanvaller.

(door Erik Riemens)

Het verhaal van de spits, die eind augustus overkwam van FC Dordrecht, is bizar en bijzonder tegelijkertijd. Meijer was niet fit toen hij in Zwolle tekende voor twee seizoenen plus een optie van nog een jaar. Dat was bekend, maar dat het zolang zou duren? Daar had niemand op gerekend en Meijer zelf al helemaal niet.

Overheen

“Ik had een scheurtje in mijn achterste kruisband. De verwachting was dat ik na anderhalf maand weer zou kunnen spelen, maar ik kreeg een terugslag. Er volgde een bezoek aan het ziekenhuis. Toen kreeg ik te horen dat het toch weer langer ging duren. Daar moest ik mij écht overheen zetten. Vervolgens gingen we op trainingskamp. Dat ging op zich goed, alleen daar kreeg ik last van mijn hamstring, wat te maken had met mijn knieblessure. Eigenlijk ben ik pas sinds een week of twee helemaal fit.”

Onvermoeibaar

Meijer, die 25 minuten speelde in de tweede helft en na zeventig minuten naar de kant ging, zag dat PEC ging rusten met 1-1. Chardi Landu zorgde na een kwartier voor de 0-1. Keeper Mike Hauptmeijer stopte na ruim een half uur een strafschop van Vitesse aanvoerder Matus Bero, maar moest voor rust in de slotseconde de gelijkmaker van Enzo Cornelisse toestaan.
Wat vooral opviel was het oude vertrouwde spel van Ryan Thomas, die na 4,5 jaar zijn rentree maakte voor PEC. De net 28-jarige middenvelder liet zich na vijftien maanden blessure-ellende behoorlijk gelden met ballen opeisen, spel verdelen en duels aangaan. Sterker nog, hij oogde onvermoeibaar en uiterst fit.

Achter de bal aan

In de tweede helft stond er een ander PEC Zwolle aan de aftrap. Met Meijer en zonder Thomas: “De eerste tien, vijftien minuten liepen we alleen maar achter de bal aan. Dat gold ook voor mij. Daarna kwamen we wat beter in het spel. Het was vooral belangrijk om speelminuten in de benen te hebben. Daarom speelde ik 25 minuten. Meer is nu nog niet verstandig. Het is zeker niet zo dat ik mij alvast richt op het nieuwe seizoen. Dit seizoen wil ik zoveel mogelijk spelen, maar eerst is het zaak om vooral fit te blijven.”

Fraai raakschoot

Meijer, afgelopen seizoen in 33 wedstrijden elf keer scorend voor Dordrecht, vond zaterdag niet het net. Dat deed Vitesse door Milian Manhoef na rust wel. Hij scoorde na 53 minuten de 2-1. Het mooiste doelpunt gleed af van de voet van Samir Lagsir, die een kwartier voor tijd wel heel fraai raakschoot. Toen iedereen dacht dat het met 2-2 klaar was, tikte Onder 21 spits Denzel Kuipers de winnende treffer binnen: 2-3. In het geval van oudejaarsdag wél een prettige opsteker op voor PEC Zwolle, dat vrijdagavond 6 januari de competitie hervat en Almere City op bezoek krijgt.

PEC Zwolle en Vitesse betreden het veld voor het ochtendoefenduel op Papendal.