Thomas van den Belt snelt in het duel tegen FC Den Bosch maar weer eens langs een tegenstander. Foto: Pedro Sluiter

PEC Zwolle walst over FC Den Bosch heen en wil door

· leestijd 2 minuten Sport

PEC ZWOLLE – De 13-0 zege van PEC Zwolle vrijdag tegen FC Den Bosch is een nieuw record in de eerste divisie. Ook de 7-0 ruststand is goed voor een vermelding in de geschiedenisboeken. Die score is weliswaar niet uniek, want op 16 augustus 2002 stond Heracles - Haarlem na één helft ook 7-0, alleen wel dat die stand al na 31 minuten bereikt was. Die cijferbrij is natuurlijk heerlijk voer voor voetbalfanaten, maar niet meer dan een gegeven voor de spelers en staf van PEC Zwolle. “We kijken met zijn allen naar het grotere plaatje”, aldus Thomas van den Belt.

(door Erik Riemens)

Het was vrijdagavond ruim na de krankzinnige voetbalavond een opmerkelijk tafereel. Natuurlijk waren spelers van PEC Zwolle blij en wellicht zelf nog een beetje beduusd van de 13-0, maar de monsterzege werd ingetogen gevierd. Het was bepaald geen gekkenhuis in de Zwolse kleedkamer. “Dat is het eigenlijk nooit na een overwinning”, schetste Van den Belt, die zijn verhaal deed net op het moment dat de Domino’s bezorger op de FC Den Bosch kleedkamer klopte met een stapel pizza’s in zijn hand. Blijkbaar had de ploeg van trainer Jack de Gier zijn galgenmaal al op.

Kritische puntjes

Wat ook opviel was de sterke tweede helft. PEC scoorde nog zes keer, terwijl gemakzucht en gezapigheid op de loer lagen. “We hebben in de rust nog wel wat kritische puntjes aangestipt. Niet te lang doorspelen, ook niet forceren en al helemaal niet de tegenstander vernederen met hakjes en andere onnodige dingen. Zo zijn we de tweede helft ook ingegaan.”

Die bizarre ruststand kreeg vrijdag heel snel gestalte toen Tolis Vellios in de tweede minuut scoorde met een fraaie boogbal. De Griek was even later het succesvolle eindstation van een fraaie aanval. Een bal over de hele van Van den Belt, die in een keer werd voorgebracht door Davy van Berg. Vellios schoof op de doellijn simpel binnen: 2-0. Binnen een kwartier voltooide Vellios zijn hattrick door een raak schot uit de draai. Er waren toen nog geen twaalf minuten gespeeld.

Gemakzucht

Wat PEC maandag uit tegen MVV uiteindelijk opbrak, was het gebrek aan scorend vermogen. Het veldspel is de laatste weken meer dan prima, PEC komt er snel uit met veel voorwaartsen en creëert kansen. Onbedoeld lijkt er dan een soort van gemakzucht en egoïsme in de ploeg te sluipen. Zeker in Maastricht liep een aantal spelers rond met de gedachte van ‘het komt wel’ en ‘ik ga zelf wel een goal maken.’
“Dat klopt wel”, beaamde Van den Belt. “Alleen is het verschil tussen wel en geen doelpunt soms zo klein. Uit bij MVV kregen we ook heel veel schietkansen, die net niet binnenvielen. Anders staat het daar met rust misschien ook wel 0-6, 0-7. We hadden tegen Den Bosch niet meteen het idee van dat we heel veel ruimte kregen om te voetballen. Alleen ging vandaag bijna elke bal op goal erin. Daar moet je ook een beetje geluk mee hebben.”

Treffend

PEC toonde zich tegen FC Den Bosch niettemin een snelle leerling. Er werd in een hoog tempo gevoetbald, aan de bal was Zwolle oppermachtig en het was letterlijk treffend dat na de 4-0 van Haris Mendunjanin (een schot na een corner) er nog twee verschillende doelpuntenmakers op het scorebord kwamen: Younes Taha (een lucky en de 5-0) en Van den Belt zelf die raakschoot: 7-0. Tussendoor had Vellios zijn vierde doelpunt en de 6-0 gemaakt. Er waren toen 31 minuten gespeeld. Inderdaad 31 minuten en het stond al 7-0.

Nadat iedereen ietwat bekomen was van de absurde ruststand en benieuwd was naar het verloop van de tweede helft, had invaller Lennart Thy de 8-0 er al inliggen. De 9-0 kwam van de voet van Thomas Beelen die in de tweede helft op het middenveld speelde en zijn eerste seizoenstreffer maakte. Daarna ging het weer snel. Thy scoorde na ruim een uur de gekoesterde en bewierookte 10-0.
Zelfs toen was de Zwolse honger nog niet gestild en die van Thy helemaal niet. Ook hij ging voor zijn hattrick die ruim een kwartier voor tijd een feit was: 11-0. Van den Belt tekende daarna voor zijn tweede doelpunt van de avond en zijn dertiende in totaal. Dave van den Berg bepaalde in het fluitsignaal de eindstand op 13-0.

Eredivisiewaardig

“Een uitslag van 13-0 is natuurlijk een spectaculaire uitslag, maar we kijken met zijn allen naar het grotere plaatje. Er komen nu twee belangrijke uitwedstrijden aan. Tegen Willem II en De Graafschap. Zeker tegen Willem II is een kraker met veel sfeer en supporters en eigenlijk een wedstrijd die op eredivisieniveau gespeeld moet worden.”
En laat de Zwolse middenvelder daar nou hele goede herinneringen aan hebben. “Het was weliswaar een thuiswedstrijd, maar tegen Willem II in de eredivisie scoorde ik mijn eerste twee goals. Daar teken ik vrijdag meteen voor”, zo besloot Van den Belt, die inmiddels op dertien treffers staat.