Haris Medunjanin hier in actie tegen Jong AZ. "Het was gewoon niet goed genoeg."
Haris Medunjanin hier in actie tegen Jong AZ. "Het was gewoon niet goed genoeg." Archieffoto: Pedro Sluiter

PEC Zwolle laat het lelijk liggen tegen FC Eindhoven

· leestijd 2 minuten Sport

PEC ZWOLLE – Misschien was het ook wel een beetje te mooi om waar te zijn. Zelf winnen van FC Eindhoven en Almere City dat dan moest verliezen. Beide gebeurde vrijdagavond niet. Sterker nog: PEC Zwolle ging hard onderuit en leed de een na grootste nederlaag van het seizoen: 4-2. “Het was gewoon niet goed genoeg”, aldus Haris Mendunjanin.

(door Erik Riemens)

Promotiewedstrijd of niet, PEC Zwolle begon in Eindhoven voortvarend. Na drie minuten rondde Lennart Thy een aanval over veel spelers en met lang Zwols balbezit, doeltreffend af. Zijn niet al te harde inzet uit de draai, betekende zijn zeventiende seizoenstreffer.

Waar PEC dit seizoen veelal weet door te drukken na een vroege openingstreffer, was het nu de thuisploeg die beter in de wedstrijd kwam. Dat resulteerde eerst in de gelijkmaker toen Charles-Andreas Brym de 1-1 maakte, een goal die wel wat weghad van het doelpunt van Thy. Daar bleef het niet bij. Naoufal Bannis ging toch wel over de rand van buitenspel door en bood Collin Seedorf een niet te missen kans. En zo stond het na een half uur spelen ineens 2-1 voor Eindhoven. Gelukkig beschikt PEC over Thy. Een spits in optima forma, die uit het niets kan scoren. Dankzij zijn kopbal kwam PEC na 37 minuten langszij: 2-2.

Corner

In de tweede helft - in de wetenschap dat Almere City met rust voorstond - was er echt sprake van een middenveldduel. Niet omdat het beide ploegen elkaar in evenwicht hielden met goed voetbal, maar juist omdat zowel Eindhoven als PEC de bal niet lang in eigen beheer hadden. Sterker nog, van het directe en typerende aanvalsspel van Zwolle was niets meer terug te zien. Uit notabene een corner van PEC Zwolle, counterde Eindhoven zich na ruim 70 minuten andermaal naar een voorsprong. Brym spurtte richting de goal van Schendelaar, Van Polen had net een gele kaart gekregen en durfde niet in te grijpen. De Eindhovense aanvaller maakte geen fout: 3-2.

Het werd amper vijf minuten later nog erger toen Bannis, wederom in de tegenstoot na een Zwolse hoekschop, de 4-2 maakte. Van Polen en Thy – blijkbaar ziet Schreuder weinig heil in het samen laten spelen van Thy en Vellios – verdwenen vervolgens uit het team en Gervane Kastaneer en Younes Taha kwamen met nog een klein kwartier te spelen in het veld. Het haalde niets uit en zo verloor PEC voor de zesde keer dit seizoen.

Dom balverlies

“Het deed inderdaad denken aan Dordrecht uit. We stonden vandaag vaak niet goed, kregen twee corners leidden daarna balverlies, waarna zij scoren. Er was te weinig druk op de bal, we wonnen de tweede bal niet en hadden vooral heel veel dom balverlies. Eindhoven had denk ik vier mogelijkheden, die ze goed afgestraft hebben”, analyseerde Mendunjanin, die zichzelf ook niet spaarde.

Doordat Heracles met 5-3 van De Graafschap verloor, blijft dat onderlinge verschil vijf punten. Almere City versloeg Jong AZ met 2-1. Dat betekent dat PEC nu dertien punten voorsprong (72 om 59) heeft op de Almeerders. Als PEC vrijdag Telstar verslaat, dan is Zwolle nog niet gepromoveerd, omdat er daarna nog vijf wedstrijden te spelen zijn én Almere pas zondag speelt, uit tegen ADO Den Haag. Laat Almere dan punten liggen, dan is PEC virtueel of echt gepromoveerd. Het verschil is dan met nog vijf duels vijftien (bij een gelijkspel, 75-60) of zestien punten (bij verlies, 75-59). “Maar laat dit een goede les zijn voor ons. Dit mag ons niet nog een keer gebeuren”, aldus Medunjanin tot slot.