PEC-keeper Jasper Schendelaar hield vrijdag voor de dertiende keer de nul.
PEC-keeper Jasper Schendelaar hield vrijdag voor de dertiende keer de nul. Foto: Frank van Hienen

PEC Zwolle werkt zich ook langs Jong FC Utrecht: 2-0

· leestijd 2 minuten Sport

PEC ZWOLLE – En daar was zege nummer 23 voor PEC Zwolle. Vrijdag werd het tegen Jong FC Utrecht 2-0. Lennart Thy was de maker van de verlossende treffers, al haalde PEC de winst vooral uit het resultaat tussen Heracles Almelo en Almere City (1-1). Niemand twijfelt nu nog aan promotie. “We moeten het bij onszelf zoeken, de focus houden en dan komt het vanzelf”, aldus keeper Jasper Schendelaar.

(door Erik Riemens)

Wie weet het nog? In oktober leed PEC de laatste thuisnederlaag. Tegen MVV werd het 0-1. Nu had niemand in Zwolle het idee dat het tegen Jong FC Utrecht ook die kant op zou gaan, maar toch. Thuisduels die vaak met gemak worden gewonnen, is niet iets dat iedere keer een vanzelfsprekendheid is in Zwolle. Zo’n wedstrijd kregen de toeschouwers vrijdag voorgeschoteld. Het was allemaal buitengewoon moeizaam.
“Klopt, ik vond dat zij vooral als team, goed druk zetten. Daardoor was het lastig om er doorheen te komen. Dan moeten we twee dingen doen. Voorin geduld bewaren en achterin goed verdedigen, want we weten dat we in staat zijn om iedere wedstrijd een goal te maken.”

Domme rode kaart

De goede wil kon PEC inderdaad niet ontzegd worden, maar het tempo lag te laag, de creativiteit was er meer niet dan wel en eens te meer bleek dat Zwolle het onverklaarbaar lastig heeft tegen de Jong ploegen. Thuis struikelde PEC net niet over Jong PSV en verspeelde het bijna een 3-0 voorsprong en tegen Ajax werd het 1-1, iets dat op het conto geschreven kon worden van Schendelaar, die er toen met een domme rode kaart vanaf ging. Vrijdag bracht hij het er beter vanaf: voor de dertiende keer hield hij de nul.
Aan de andere kant kreeg PEC eigenlijk alleen in de eindfase van de eerste helft een aantal kansen. Dat kwam door schoten van afstand die door het slechte weer en het optreden van de Utrechtse keeper Kevin Gadelaa voor gevaar zorgden. Dean Huiberts, Davy van den Berg en Lennart Thy deden dappere pogingen, maar of een verdediger, de lange doelman of onnauwkeurigheid voorkwamen de openingstreffer. Die kwam er na bijna een uur spelen toen Thy wel doeltreffend uithaalde: 1-0.

Grootste kans

Hierna veranderde er weinig aan het spelbeeld. Het was zeker niet zo dat Jong FC Utrecht zich helemaal ingroef en alles deed om zo min mogelijk goals tegen te krijgen, daarvoor had het aan de bal gewoonweg genoeg in haar mars. Zo had aanvaller Derenshil Sanches Fernades direct na rust een grote kans, maar redde Schendelaar. Vlak voor tijd kreeg notabene ex-PEC Zwolle speler Eliano Reijnders de grootste mogelijkheid op een Utrechtse treffer, maar hij kopte een grote kans om zeep. 

Erbarmelijke omstandigheden

PEC Zwolle had ook niet veel mogelijkheden. De grootste was voor Haris Mendunjanin, die een vrij goal voor zich had, maar vanaf de rand van de zestien meter naast schoot. Vlak voor tijd had Tolis Vellios nog een schietkans, maar de benen van Gadellaa brachten redding. En zo kabbelde de wedstrijd zich onder erbarmelijke omstandigheden voort.
Uiteindelijk was het wederom Thy die de 2-0 liet aantekenen en zo PEC definitief naar de promotie schoot, want daar twijfelt nu niemand meer aan. Zeker na de afloop van het duel tussen Heracles en Almere City. Door dat gelijkspel heeft PEC na 31 duels vijf punten voorsprong op Heracles en 16 verliespunten minder dan Almere. Er zijn nog zeven duels te spelen.

Debuut Jong Oranje 

De promotie lonkt, weet ook Schendelaar (22), die sowieso een mooie week had door zijn debuut bij Jong Oranje. “Of ik verrast was dat ik er bij zat? Weet ik niet. Als je veel en ook nog goed speelt, heb je een grotere kans om geselecteerd te worden. Het was in ieder geval een eer en ik denk dat ik op de trainingen en in de oefenwedstrijd tegen Tsjechië (Schendelaar stopte in die wedstrijd een strafschop, ER) heb laten zien dat ik op dit niveau meekan. In juni is het EK, ik heb verder niets gehoord, maar het zou wel heel mooi zijn als ik dan ook mee mag doen.”

Afbeelding
Meisje Djamila debuteert met kinderboek en zorgt voor lange rij bij Boekhandel Van der Velde Algemeen 9 uur geleden
Wethouder Rots en gedeputeerde Dadema (l) nemen de fietsstraat in gebruik.
Fietsstraat Wijhe-Zwolle officieel geopend, maar zorgen over fietsveiligheid blijven Algemeen 9 uur geleden
Afbeelding
GMZ wil elk jaar bevrijdingsconcert brengen op de dag van de Zwolse bevrijding Algemeen 9 uur geleden