De spelers van PEC worden groots onthaald door de fans.
De spelers van PEC worden groots onthaald door de fans. Foto: Pedro Sluiter

PEC Zwolle is ‘eindelijk’ weer terug in de eredivisie

· leestijd 2 minuten Sport

PEC ZWOLLE – De pagina promotie naar de eredivisie kan eindelijk omgeslagen worden voor PEC Zwolle. Een 1-1 gelijkspel tegen Almere City was vrijdagavond genoeg voor een directe terugkeer naar de eredivisie. Nu breekt het hoofdstuk kampioen worden aan.  En wie anders dan Thomas van den Belt zette zijn krabbel onder de gouden treffer. PEC Zwolle is terug in de eredivisie. “Vreugde, vreugde en nog eens vreugde. We hadden één doel dit seizoen en dat was promoveren. Dat is nu gelukt”, aldus Bart van Hintum. 

(door Julian Wiegers en Erik Riemens)

Was het de bekende druk, de altijd aanwezige spanning of een combinatie van allebei? Feit was dat het treffen tussen Almere City en PEC Zwolle in aanmerking kwam voor het predikaat saai. Er gebeurde amper wat in het Almeerse stadion, dat niet eens helemaal uitverkocht was. Een supersnelle gele kaart na één minuut voor Davy van den Berg die verbazing alom wekte. Een schotje van Alvaro Pena namens de Almeerders en een poging van PEC-spits Lennart Thy, die aangemerkt kon worden als dan maar de beste Zwolse mogelijkheid. 

Onweer en bliksem

Dat was het wel en dat vond scheidsrechter Kamphuis ook, toen hij beide teams na ruim een half uur naar de kleedkamer dirigeerde in verband met onweer en bliksem. Na ruim een kwartier oponthoud ging het duel gestaag verder. Maar knetteren en oplichten deed de ontmoeting niet, ook niet in de tweede helft. Af en toe stichtte PEC wat gevaar en dan weer was het Almere City -  toch de nummer drie van de ranglijst en azend op plek twee - dat lichte dadendrang toonde, maar tot een uitgespeelde kans kwamen beide ploegen niet. 

Vervroegd promotiefeestje

Veelzeggend was dan ook de openingstreffer, die kwam onverwachts en uit een standaardsituatie. Stije Resink kopte een vrije bal knap raak en daardoor stond de wedstrijd ineens op zijn kop. PEC moest nu wel en het moet gezegd: Zwolle stelde rap orde op zaken. Thomas van den Belt kopte na 75 minuten de 1-1 binnen en zorgde zo voor een vervroegd promotiefeestje. Daarna was PEC nog een aantal keren dichtbij een tweede doelpunt, aan de andere kant liet PEC-keeper Jasper Schendelaar zich ook nog van zijn beste kant zien door Resink van een tweede treffer af te houden.

Het ziet er goed uit

Zo bleef het 1-1 en was promotie een feit. “Almere is echt wel een goede ploeg, heeft de zaakjes goed voor elkaar. Ook toen we achterkwamen, bleven we vertrouwen houden. Nu gaan we voor het kampioenschap. Nog vier duels te gaan, die moeten we winnen, kortom we hebben alles nog in de hand”, aldus Van Hintum (36), die hoogstwaarschijnlijk binnenkort bijtekent. “Ik voel mij goed, ik ben fit en wil graag door. Het ziet er goed uit. We zullen komend seizoen meer wedstrijden verliezen dan winnen en de kans bestaat ook dat ik minder aan het voetballen toekom. Maar als ik dan jonge jongens kan helpen, dan is dat prima en is het toch een bonusjaar voor mij.”

Mooie beloning

Zo hoeft de 22-jarige Dean Huiberts nog niet te denken. Ook hij was erg blij. “Ik kan niet zo goed tegen m’n verlies, dus ik was na de 1-0 gelijk aan het vloeken, maar andere jongens, onder wie Van de Belt, zeiden gelijk ‘kop op, er is niks aan de hand en er kan nog van alles gebeuren’. En daarna kopte hij hem er nog in ook. De vorige wedstrijden hadden we het niet in eigen hand, vandaag wel. Dat is fijn, want dan weet je waar je aan toe bent.”
“We zijn ook echt van plan het nog even af te maken. We hebben als groep uitgesproken dat we voor het kampioenschap gaan, maar eerst mogen we zeggen dat we volgend jaar weer op het hoogste niveau spelen. Ik denk ook dat we dit jaar hebben laten zien dat we daar horen, dus dit is een mooie beloning”, aldus Huiberts.


Het padeltoernooi bij TVZ 750 gaat zondag van start.
Tweede Zalsman Padel Open toernooi bij TVZ 750 Sport 24 mei, 16:31
Afbeelding
Dahliastekkenverkoop op 25 mei bij Rondom de Peperbus; maar liefst 65 soorten Algemeen 24 mei, 16:00
Afbeelding
Brand in frituurpan zorgt voor flink wat schade in keuken bij restaurant Silk Sushi & Asian Dining Algemeen 24 mei, 14:29