Ryan Thomas: "We hadden een break through nodig en die kwam er meteen na rust.”
Ryan Thomas: "We hadden een break through nodig en die kwam er meteen na rust.” Foto: Pedro Sluiter

PEC Zwolle telt af naar titel na 2-0 zege op NAC Breda

· leestijd 2 minuten Sport

 PEC ZWOLLE – En daar was overwinning nummer 22. PEC Zwolle triomfeerde vrijdagavond met minieme cijfers over NAC Breda. Het werd uiteindelijk 2-0, hetzelfde resultaat als in het heenduel. Daarmee voltooide PEC de trilogie Willem II en De Graafschap uit en NAC thuis met de perfecte score van negen punten. “We zijn tevreden en opgelucht. Ons doel was promotie. Die is binnen, nu gaan we vol voor het kampioenschap”, aldus Ryan Thomas.

(door Erik Riemens)

Thomas speelde vrijdagavond een uur, vlak voor zijn wissel ging hij naar het gras. Het was loos alarm. “Zeker met drie wedstrijden in de week, is zestig minuten voor mij het maximale. Ik ben fit, dus het heeft niets met blessures te maken, het is alleen heel lang geleden dat ik een hele wedstrijd heb gespeeld. Ik denk ruim twee jaar toen nog bij PSV. Nu heb ik tijd nodig. Alleen dat is wel frustrerend en best wel moeilijk, omdat ik het gevoel heb dat ik het team meer kan geven dan dat ik nu kan. Juist in de laatste dertig minuten gebeurt het vaak in een wedstrijd. Dan is het lastig dat je daar geen onderdeel van uitmaakt”, aldus Thomas.

Niet gewend

Eerst maar even terug naar het begin van de ontmoeting tegen de nummer acht van de ranglijst. Het Zwolse thuispubliek was het misschien niet meer gewend. Geen aaneenschakeling van kansen, niet maar één ploeg die de bal alleen maar had en er bijna altijd wat goeds meedeed en ook niet snel een aantal doelpunten aan Zwolse zijde.
NAC stond gegroepeerd, hield de ruimtes klein en kwam er soms zelfs gevaarlijk uit. Dat deed het vooral door heel snel de lange bal te zoeken om zo Elias Már Omarsson aan het werk te zetten. PEC kwam slechts sporadisch voor de Bredase goal. De beste kans was er voor Haris Mendunjanin, maar hij werd bij een vrije schietkans te veel gehinderd.
Daarvoor had Tolis Vellios - voor de wedstrijd gekroond tot beste speler van de derde periode - twee mini-mogelijkheden gekregen, maar dat was het wel. “Ze deden het goed”, vond Thomas. “Verdedigend, maar ook op het middenveld hield NAC de ruimtes heel klein, waardoor wij daar niet aan het voetballen kwamen. We hadden een break through nodig en die kwam er meteen na rust.”

Last af

Thomas doelde op de fout in de NAC verdediging. Sabir Agougil speelde te zachtjes terug, Dean Huiberts geloofde in die bal en maakte direct na rust met een beetje geluk de 1-0. Daardoor viel er een last af van PEC Zwolle. Het spel speelde zich ineens veelal af op de helft van NAC Breda, Na een klein uur leek de 2-0 een feit, maar Thomas en Vellios vonden elkaar net niet. “We moeten het ook bij onszelf zoeken. Als je de hele wedstrijd bekijkt, hebben we veel meer balbezit, krijgen we vijf of zes kansen en daar moeten we meer meedoen, zodat we de wedstrijd wat relaxter kunnen uitspelen.”

De mooiste en niet eens de grootste kans, was voor Younes Taha. Hij krulde de bal fraai richting de kruising, maar de inzet van het beste talent in de derde periode, verdween naast de goal van Roy Kortsmit. Even later combineerde PEC zich weer naar een mogelijkheid, maar de poging van invaller Lennart Thy ging via een Bredaas been naast. 

In minuut 84 kwam aan alle onzekerheid een eind. Een vrije bal van Bart van Hintum werd verlengd door Thomas van den Belt. Die bal stuiterde vervolgens via de lat het veld in. Thomas Beelen bracht de bal koppend voor, waarna Thy met zijn hoofd nummer vijftien binnenwerkte: 2-0. Dat was ook de eindstand, omdat Heracles ook won, blijft het verschil drie verliespunten. Wel wacht PEC Zwolle nu vier vrije dagen.

Fitter worden

Gaat Thomas ook lekker relaxen? “Nee, ik ga in de gym hard aan de slag om nog fitter te worden. Ik heb nu twee weken om aan mijn lichaam te werken. De volgende wedstrijd is tegen Jong Utrecht, dan moet ik toch wel zeventig minuten kunnen spelen. Zo bouwen we het op, want ik wil zo snel mogelijk de negentig minuten volmaken.”

Tolis Vellios, beste speler in de derde periode. Hij bekroonde het niet met een treffer.
Younes Taha. werd deze week opgeroepen voor Jong Marokko en kreeg de prijs beste talent derde periode.
Afbeelding
Afscheid met een 'gouden randje' van een trouwe klant Partnerbijdrages 4 uur geleden
Afbeelding
Waterleiding springt in Celestraat; wateroverlast in verschillende straten in Assendorp 112 14 uur geleden
De beide clubmannen Fred van Dam (links) en Hans de Groot (beiden staand) hopen op veel nieuwe aanmeldingen.
Veelzijdige Toerclub Swolland is hard toe aan nieuw fietsbloed Sport 16 uur geleden