"Eigenlijk zit mijn missie als het gaat om promotie erop. Nu  ben ik in mijn hoofd die missie alweer aan het bijstellen."
"Eigenlijk zit mijn missie als het gaat om promotie erop. Nu ben ik in mijn hoofd die missie alweer aan het bijstellen." Foto: Pedro Sluiter

PEC Zwolle trainer Dick Schreuder blijft bezig met wakker schudden

· leestijd 4 minuten Sport

PEC ZWOLLE – “Dat we geen kampioen geworden zijn, zegt niets over hoe wij het dit seizoen met elkaar gedaan hebben. De manier waarop de hele staf en spelersgroep zich samen ontwikkeld hebben, dat is voor mij de key geweest dit seizoen”, aldus trainer Dick Schreuder.

Door Erik Riemens

Tussen de huldiging en andere festiviteiten had de PEC-trainer zaterdagavond nog wel even tijd om kort terug te blikken. De rest van dit vraaggesprek vond eerder plaats.
“Natuurlijk was er teleurstelling dat we geen kampioen zijn geworden, maar al het goede dat we het afgelopen jaar met zijn allen hebben gedaan, moet vandaag overheersen. Ik ben dan ook supertrots. Op de staf, de teamontwikkeling en de individuele ontwikkeling van de spelers.”

Hij sprak na de promotie meteen al van opluchting. Op het veld van Almere City toen PEC een maand geleden, leek Schreuder wat ingetogen, maar schijn bedriegt. “Als staf hebben we het wat rustiger gevierd, maar in de trainerskamer zeiden we wel even van ‘we hebben het wel geflikt.’ En vergis je niet in waar we vandaan komen. Aan het begin van dit seizoen was er geen geld, geen spelers, daardoor moesten we heel veel jeugdspelers doorschuiven en inpassen. Intern hebben we als staf de druk zeker gevoeld. En ondanks die druk, maar ook de onrust, zoals de spandoeken met teksten die nergens op gebaseerd waren en landelijk nieuws werden, zijn we rustig en stoïcijns doorgegaan.”

Verbaasd

“Als we niet gepromoveerd waren, dan was deze club er echt wel slecht aan toe geweest. Ik wil er niet steeds op terugkomen, maar de gemiddelde supporter weet niet hoe erg het was en is bij de club en hoe we ervoor staan. Dat er twee grote sponsors garant staan voor een tekort van ruim 3 miljoen euro, mag best nog wel eens keer gezegd worden. Als zij er niet waren, dan was de club omgevallen. Ik was dan ook verbaasd dat er op hen ‘geschoten’ werd. Zij willen geen macht, ik spreek ze nooit en dat is in die zin goed. Goed is het ook dat dat nog een keer verteld wordt. Ik had het hier nog wel moeten zien wat er was gebeurd als we niet waren gepromoveerd en of we dan nog hadden bestaan.”

“Ik had het hier nog wel moeten zien wat er was gebeurd als we niet waren gepromoveerd en of we dan nog hadden bestaan”

Sportief gezien viel PEC Zwolle ook niet om. De club kende geen slechte serie en bleef redelijk stabiel. Een uitglijder tegen Dordrecht werd gevolgd door een winstpartij tegen Heracles Almelo. En na twee nederlagen tegen ADO Den Haag en MVV, walste PEC daarna over FC Den Bosch heen met 13-0. “Een slechte serie hebben we niet gehad. In mijn ogen heb jij dat nodig om te promoveren. Ik heb ook geen wedstrijd gezien, waarin het echt heel slecht was. Sterker nog als je kijkt naar de data, dan staan we overal bovenaan. In expected goals, gemiddeld vier per duel, aantal kansen, aantal balveroveringen op de helft van de tegenstander en we hebben een unieke reeks neergezet van twaalf gewonnen thuiswedstrijden achter elkaar. Dat heeft geen enkele club in Europa bereikt.”

Puzzel

Dergelijke aansprekende cijfers zal PEC Zwolle komende jaargang niet kunnen overleggen, al maakt Schreuder meteen een kanttekening bij zijn start. “Toen ik hier kwam na dertien wedstrijden en vier punten, werd gezegd dat de toenmalige spelersgroep niet goed genoeg was. Ik vond wel degelijk dat ze het in zich hadden, alleen was het al te laat.”

De vraag is met welke spelersgroep PEC de eredivisie ingaat. “Er komt geld vrij na de promotie, alleen het spelersbudget is nog niet omhoog gegaan. Dat geld na de verkoop van Thomas van den Belt krijg ik niet hoor. Wat dat betekent? Creatief zijn, op de juiste momenten toehappen en samen de puzzel leggen. Bijvoorbeeld door het aantrekken van jeugdspelers die we dan eerst stallen in de Onder 21, of Nederlandse spelers die nu in het buitenland spelen en terug willen. Dit seizoen had ik elf spelers die nog nooit betaald voetbal hadden gespeeld. Dat kan niet nog een jaar.”

“Mijn voetbalfilosofie staat als trainer, dat proberen we straks in de eredivisie zoveel mogelijk uit te voeren. Ook omdat dat het beste bij mij past. Anders ga ik als trainer iets doen wat juist niet bij mij past. Natuurlijk zullen we af en toe in de speelwijze wat concessies doen. Dat is uiteraard ook afhankelijk van welke spelers er nu bijkomen.”

Speerwerpen

“Ik vind dat hier nog weleens te gemakkelijk wordt geroepen dat er bij andere teams ook niet zoveel betaald wordt als het gaat om aantrekken van spelers. Daarnaast spelen de faciliteiten een rol, ik heb het daar wel vaker over gehad. Ook daarin moet de club zich doorontwikkelen en professionaliseren. Je moet niet parkeren dat er een veld te weinig is en dat er niet nagedacht is over trainingsaccommodatie. Meer velden betekent meer trainen en daar word je beter van. Dat geldt niet alleen voor het eerste, maar ook voor de jeugdteams.”

“We zouden bij Be Quick’28 ook gebruik kunnen maken van veld 4. We hebben het meegemaakt dat op dat veld schooljeugd stond te speerwerpen of dat er schoolvoetbal was. Ik ben van die randvoorwaarden en wil het allemaal niet steeds als excuus gebruiken, maar ik wil ook geen concessies doen. Ik kan niet met 28 spelers en vier keepers op ons eigen veld trainen, dat inmiddels heel hobbelig is. Dat betekent dat we dit seizoen minder buiten hebben getraind dan we eigenlijk wilden doen.”

Schreuder vindt het blijven benoemen van bovenstaande issues zijn taak. “Als ik daar niks van zeg, dan gebeurt het niet. Gelukkig zijn er wel een aantal dingen verbeterd, maar het is nog niet goed genoeg voor mij. Zo zit ik nu eenmaal in elkaar. Keuzes maken vind ik eigenlijk een heel slecht woord. Bijvoorbeeld als mij gezegd wordt van ja een extra veld, maar dan moet je het wel met twee spelers minder doen. Dat heb ik dit jaar al gedaan. Om zo spelers binnen te krijgen is best lastig, want die spreken weer andere spelers.”

“Het gevoel is hier nog steeds goed”

“Wat ik wil is de club wakker maken. Er zijn ook al zaken verbeterd, zoals het krachthonk, hoe wij met voeding omgaan en komende zomer wordt de thuiskleedkamer aangepakt. Die visie moet je ook hebben. Om je elk jaar te verbeteren en dat als ik ooit wegga, dat er zoveel zaken zijn verbeterd, dat een nieuwe trainer dan denkt van hier is niet alleen aan spelers gewerkt.”

Missie

Volgend seizoen wacht voor PEC Zwolle de eredivisie. Met Schreuder toch? “Het afgelopen seizoen heb ik vier clubs laten gaan (Fortuna, NEC, FC Utrecht en Groningen én het assistentschap met broer Alfred bij Ajax, ER) en was er buitenlandse interesse. Ik wilde per se dit seizoen afmaken. Voor wat betreft promotie zit mijn missie erop, maar ik ben nu in mijn hoofd die missie alweer aan het bijstellen. Zolang ik trainer van PEC ben, gooi ik daar al mijn ziel en zaligheid in. Al blijft het de voetballerij. Komt er niet iets op mijn pad waarbij ik mij goed voel, dan is het niet nodig om te vertrekken. Alleen soms komt er ook iets voorbij, dat ik financieel en sportief niet kan laten lopen. Maar het gevoel is hier echter nog steeds goed.”

Afbeelding
Mezzosopraan Roza Herwig met Julius Backer door naar halve finale Internationaal Vocalisten Concours Ingezonden 15 uur geleden
Afbeelding
PEC Zwolle oogst bescheiden applaus, maar staat na duel tegen AZ wel met lege handen Sport 18 uur geleden
Afbeelding
Jungheimercafé blij met tweede seizoen Algemeen 23 uur geleden