Tussen de buien door streden PEC Zwolle en FC Utrecht tegen elkaar. Na een 0-0 ruststand won PEC uiteindelijk met 1-0.
Tussen de buien door streden PEC Zwolle en FC Utrecht tegen elkaar. Na een 0-0 ruststand won PEC uiteindelijk met 1-0. Foto: Pedro Sluiter

Winnend PEC Zwolle dankzij een tien voor vlijt van de nul af

· leestijd 2 minuten Sport

PEC ZWOLLE - Het zoet van de eerste overwinning van het seizoen, bezorgde PEC Zwolle een heerlijke nasmaak. Zondag werd FC Utrecht in Zwolle met 1-0 verslagen. Matchwinnaar werd Ferdy Druijf die in de tweede helft een penalty onberispelijk binnenschoot. “We snakten naar een overwinning, dit geeft ons een boost”, aldus Thomas Lam.

(door Erik Riemens)

Met twee ploegen die na twee duels nog zonder punten zijn, weet je op voorhand dat de angst regeert. Legde je het aantal kansen in de eerste helft langs die meetlat, dan klopte die stelling wel. Toch viel het begin van PEC Zwolle nog wel te billijken. In het 4-3-3-systeem is er nu eenmaal meer de drang naar voren. “In de eerste helft was het niveau wel redelijk hoog, na rust werd het wat minder, maar we vochten er met zijn allen wel voor en daarom was het een terechte zege”, aldus Lam.

Te laat

“We passen de opstelling wat aan in verband met de lange bal die Utrecht speelt op spits Douvikas”, zei trainer Johnny Jansen vrijdag tijdens het perspraatje. Dat hield in dat Daijiro Chirino zou spelen aan de rechterkant en Bram van Polen linksachter werd. Alleen de Griekse spits en topschutter van FC Utrecht had diezelfde dag alsnog zijn toptransfer naar Celta de Vigo te pakken. Toch was dat niet de reden dat Jansen Chirino buiten de basis liet en Lennart Czyborra, die bepaald nog niet overtuigt tot nu toe, een plek in het elftal gunde. “Daar kan ik heel kort over zijn. Daijiro was te laat.”

Onwennige plek

Het moet gezegd, beide teams deden niet heel voor elkaar onder, maar het initiatief viel toch meer de kant op van PEC Zwolle. Reijnders - op een voor hem toch wat onwennige plek namelijk linksvoorin - was af en toe gevaarlijk, net als Younes Namli in zijn vrije rol van rechts. Daartussenin werkten Ferdy Druijf en Lennart Thy zich beiden slagen in de rondte, al liet een adequate balbehandeling Druijf nog weleens in de steek.
PEC Zwolle had dus de overhand  en produceerde wat afstandsschoten van Zico Buurmeester, Younes Namli en Davy van den Berg. Maar om nou te zeggen dat die doelpogingen écht enorm gevaarlijk waren? Nou nee. Wat FC Utrecht liet zien was voor een club die ieder seizoen de aanval opent op de top, ronduit bedroevend.

Nog niet top

Na rust weinig verandering qua spelbeeld en -opvatting. PEC wilde vooruit, Utrecht loerde en liet het initiatief aan de thuisploeg. Na een uur spelen, met opnieuw weinig gevaar voor beide doelen, wisselde Jansen. Thy en Reijnders gingen eraf, het competitiedebuut van Ody Velanas was daar, net als de invalbeurt van Nico Serrano. Lam maakte uiteindelijk wel de negentig minuten vol, al kostte hem dat behoorlijk wat kracht. “Ik ben fit, alleen nog niet top zeg maar. De laatste tien minuten had ik het zwaar en zat ik er doorheen, al gaat het steeds beter.”

Tweede penalty

Een VAR-moment leidde uiteindelijk tot de verdiende Zwolse voorsprong. Zico Buurmeester beklaagde zich bij scheidsrechter Laurens Gerrets dat hij onderuit getrokken werd in het strafschopgebied. Gerrets liet zich door de VAR naar de kant halen en kende PEC een pingel toe. Druijf benutte zijn tweede penalty dit seizoen en zette PEC zo op het spoor van de eerste drie seizoenspunten.

Alle vertrouwen

Natuurlijk toonde Utrecht vervolgens de nodige dadendrang, onder ander door een aantal wissels, maar dat leidde louter tot niets noemenswaardig. Ook bij PEC Zwolle viel er weinig meer op, of het moet het debuut in de eredivisie zijn van Anselmo Garcia Mac Nulty.
Uiteindelijk behaalde PEC Zwolle zo de eerste competitiezege in de eredivisie sinds 23 april 2022 toen RKC Waalwijk met 0-2 werd geklopt. En het kan een mooie opmaat zijn naar meer, als volgende week ook tegen Almere City wordt gewonnen. “En zeker na vandaag hebben we daar alle vertrouwen in”, zo besloot Lam.

Afbeelding
Kwazt! Samen werken aan bestaanszekerheid Algemeen 20 apr, 15:34
Trots tonen de kinderen met initiatiefnemer Jolan Van de Waeter (derde van rechts) hun zelfgemaakte huis.
Eindpresentatie Cultuur in de Wijk in Holtenbroek; kinderen bouwen met Abby D. aan een kleurrijk huis Algemeen 20 apr, 12:56
Afbeelding
Nieuwe Fraterhuis Talks over het ambacht achter de film door Jasper Rietman Algemeen 20 apr, 09:55
Afbeelding
Isala doet onderzoek naar Porfyrie: 'Soms lopen mensen jarenlang rond met ernstige klachten' Partnerbijdrages 19 apr, 20:44
Afbeelding
Zeeuwse rockband Racoon geeft extra optreden in Hedon Algemeen 19 apr, 17:33
Afbeelding
Meisje Djamila debuteert met kinderboek en zorgt voor lange rij bij Boekhandel Van der Velde Algemeen 19 apr, 17:14