Robbin Bastiaan blijft aan de bal tegen Dieze West.
Robbin Bastiaan blijft aan de bal tegen Dieze West. Foto: Pedro Sluiter

Bij ZAC kunnen eigenlijk alle spelers wel een doelpunt maken

· leestijd 1 minuut Sport

AMATEURVOETBAL - Ook dit seizoen krijgt de rubriek Salverda Topscores Trofee weer wekelijks aandacht in De Swollenaer, op de website en op Facebook. De sluwe spitsen, de gehaaide goaltjesdieven en de mannen en de vrouwen die vaak een vinkje achter hun naam krijgen komen aan bod. En dat van alle Zwolse clubs. In aflevering 8 Robbin Bastiaan (30) van ZAC.

(door Erik Riemens)

Jullie wonnen zaterdag de Zwolse derby met 1-0 van Dieze West. Hoe heb jij die wedstrijd beleefd?

“Het ging wat op en neer met wat kansjes aan beide kanten, al vond ik wel dat wij bovenliggend waren. Zeker na de 1-0. Zij hebben veel snelheid op de flanken en hun backs spelen heel hoog. Daarachter lag de ruimte voor ons. In de tweede helft wilde we zo doorgaan. Alleen hadden we veel sneller de 2-0 en de 3-0 moeten maken.”
Je maakte de enige goal, vertel.

“Lex Heimerikx kwam op links goed door en gaf een prima voorzet. Ik koos de juiste positie voor de goal en hoefde de bal alleen maar in het doel te schieten. Mijn vierde goal dit seizoen. Ja daar ben ik wel blij mee, al vind ik dat we echt een team hebben, waarin iedereen kan scoren. Dat zag je ook tegen VSCO’61. Met vijf verschillende doelpuntenmakers wonnen we met 3-6.”

Vorig seizoen degradeerden jullie, nu sta je in de derde klasse tweede. Wat is het doel?

“Door die versterkte degradatie vind ik het moeilijk om te zeggen of ZAC nu thuishoort in de tweede of derde klasse. Dit seizoen hebben we zoiets van bovenin meedraaien, wie weet een periodetitel pakken en dan zien we wel waar het schip strandt.”

Wat zijn jouw kwaliteiten?

“Ik ben geen aanvaller die het van zijn individuele actie moet hebben. ik ben meer iemand die loert op een kans en geduld houd. Verder sta ik als spits vaak op de goede plek en scoor ik ook weleens via de kluts. Dat is soms een kwestie van geluk, maar ook een kwaliteit om precies daar te staan waar het moet.”

Heb je met die kwaliteit weleens een deurtje verder willen kijken?

“Ik heb mijn hele leven lang bij ZAC gespeeld. Ik begon in de F10 en voetbal nu al ruim tien seizoenen in het eerste. Natuurlijk kreeg ik weleens een belletje, maar dat is nooit concreet geworden. Dat is helemaal prima. ZAC is een mooie, fijne en warme vereniging. Iedereen kent elkaar. Op een zaterdagmiddag zie je niet alleen maar teams bij elkaar zitten in de kantine, heel veel mensen zitten juist gezellig door elkaar.”

Je loopt al jaren mee. Hoe goed ken je de Salverda Topscorers Trofee?

“Heel goed, want ik ben ooit tweede met 35 goals en een keertje derde geworden. Altijd leuk om De Swollenaer open te slaan en te kijken welke bekenden erin staan.”