De Jeugd-Ekiden was een nieuw en geslaagd onderdeel.
De Jeugd-Ekiden was een nieuw en geslaagd onderdeel. Foto: Pedro Sluiter

Uiteindelijk loopt ook deze Ekiden weer soepeltjes

HARDLOPEN - De organisatie van Ekiden Zwolle kijkt terug op een geslaagde 28ste editie van de hardloopestafette. In totaal legden zondag tachtig teams van zes personen de marathonafstand samen af. Het weer was goed - voor sommige deelnemers was het warme weer wel even wennen - en op en rond de atletiekbaan van av PEC 1910 was het als vanouds gezellig. “We hebben veel blije gezichten gezien en alle teams kwamen lachend over de finish. Daar doen we het uiteindelijk voor”, zegt Berry Bloem, lid van de organisatie.

Door werkzaamheden aan de dijk langs het Zwarte Water was het parcours anders dan in voorgaande jaren. Dat zorgde bij de eerste twintig lopers van de eerste afstand voor de nodige verwarring. “Uiteindelijk hebben die bij de Wijde Aa een klein stukje omgelopen, maar dat hebben we snel aangepast. De omlegging van het parcours heeft verder geen problemen meer opgeleverd.”

Warme weer

Ook waren het warme weer en harde wind extra aandachtspunten voor de organisatie. Rode Kruis Zwolle was daarom aanwezig met extra veel EHBO’ers op en rond de baan. “Dat is een goede keuze geweest, want sommige deelnemers hadden wel last van de warmte. Maar gelukkig waren de medewerkers van het Rode Kruis er om in te grijpen als het nodig was.”
Net als vorig jaar won het eerste herenteam van BB-Lopers in de wedstrijdcategorie. De zes mannen van de Zwolse hardloopclub legden de marathonestafette af in een tijd van 2.29.53 uur. Ook bij de vrouwen won BB-Lopers, het damesteam finishte in 2.58.56 uur. In de bedrijvencategorie kwam het team van Domein GW uit Dalfsen als eerste over de finish: 3.14.56. Bij de recreanten won ‘El Nosso’ uit Groningen in een tijd van 2.43.45 uur.

Blije gezichten waren er ook ‘s ochtends bij de deelnemers en toeschouwers van de eerste Jeugd-Ekiden, een mini-versie voor kinderen tot 12 jaar. “Het enthousiasme was groot”, vertelt Bloem. ‘De reacties waren ook positief. Alle kinderen hebben genoten en zijn erg trots op hun medaille.” De kans is dan ook groot dat de Jeugd-Ekiden in 2025 terugkeert.