Kledingkast op de kop voor Peruaans kind
Kledingkast op de kop voor Peruaans kind brugmedia.nl

Kledingkast op de kop voor Peruaans kind

· leestijd 2 minuten Partnerbijdrages

ZWOLLE ? ?Hey, dat jurkje heb ik nog nooit aan gehad, het prijskaartje zit er nog aan. En die sjaal daar heb ik ooit eens gekocht voor ? Ja waarvoor eigenlijk?' De grenzen van de verzameldrift van de gemiddelde vrouw overstijgen de afmetingen van haar kledingkast. Gelukkig kan ze naast verzamelen ook heel goed ruilen.

En dat is precies wat er gaat gebeuren op de Kledingruilparty ?Swap ?till you drop' op 26 augustus. De party wordt vanaf 19.00 uur gehouden in het gebouw van de postduivenvereniging aan de Ruusbroecstraat 3, dames uit heel Zwolle zijn welkom, en de opbrengst is in zijn geheel bestemd voor twee goede doelen in Peru. De Zwolse Gerdien Kanis gaat daar een paar maanden vrijwilligerswerk doen. Wie van de hoed en de rand wil weten, kan alles rustig nalezen op de site www.vrijwilligerswerkperu.com.

Maar kort gezegd: Het project is opgezet om kinderen die geen vast thuis hebben onderdak te bieden en te helpen. De redenen waarom ze uit huis zijn geplaatst zijn divers. Soms vanwege huiselijk geweld, een andere keer is er seksueel misbruik in het spel. Vaak hebben de kinderen wel andere familie, maar kunnen ze daar alleen in de weekenden terecht.

Gerdien gaat een dagdeel gymlessen verzorgen en houdt zich het tweede dagdeel bezig met de opvang van kinderen die terugkomen uit school. Het ophalen van de bus, samen eten, naar bed brengen, het hoort er allemaal bij. ?Best pittig inderdaad?, beaamt Gerdien, die al heeft uitgerekend dat ze er een dagtaak aan heeft van minstens tien uur. Dat in een vreemd land. Nou ja, vreemd is deze Zuid-Amerikaanse parel niet helemaal voor haar. ?Ik ben eerder in Peru geweest. Dat ik terugga is best bijzonder. Ik heb als stelregel dat ik een plek maar één keer bezoek?, zegt de reislustige Gerdien.

Met de wereld als achtertuin heeft ze al heel wat gezien. Veel moois, maar ook ellende.

?Ik herinner mij nog goed mijn bezoek aan de Filipijnen. Ik at daar met een vriendin in een restaurant. Toen we het restaurant verlieten, zagen we complete families slapen op straat. Ik kan het weliswaar van mij afzetten, maar aangrijpend is het wel. In Nederland hebben we het zo verschrikkelijk goed met zijn allen. Dan is het fijn om wat van onze rijkdom te delen en wat te doen voor anderen.?

Lachend bekent Gerdien dat ze anderzijds van luxe houdt. ?Ik kan best even een tijdje leven onder basale omstandigheden hoor! Maar oh, wat ik verlang ik dan naar een bak goede koffie en kijk ik uit naar een hotel met een goed bed en een lekkere douche.? Wat Gerdien erg aanspreekt aan het project in Peru - en dat is de reden waarom ze toch besloot om er weer heen te gaan ? is de kleinschaligheid van het project. ?Je hebt tal van grote goede-doelen-organisaties die ook alles voor je regelen. Dat kan ik zelf wel denk ik dan. Zodoende komt al het geld terecht bij het goede doel en dat vind ik erg belangrijk.?

Behalve simpelweg doneren (NL78 RBRB 0918 9231 82 ten name van G.Kanis, red.) kan je Gerdien in Peru dus steunen door de kledingruilbeurs te bezoeken. De entree bedraagt een tientje en dat is inclusief een drankje bij binnenkomst en hapjes. De dames dienen minimaal drie en maximaal acht kledingstukken c.q. paar schoenen en accessoires mee te nemen. Kleding die ze zelf niet meer dragen, maar waar een ander nog heel blij van wordt. Anders gezegd, kwalitatief in orde en schoon. Voor elk kledingstuk krijg je een bon waarna het ruilen kan beginnen.

Vrouwen kunnen zich aanmelden door een mail te sturen naar gerdienkanis@hotmail.com. Dan krijgen ze tevens vooraf de huisregels voor de ruilbeurs.

 

Tijdens de avond worden er tevens handgemaakte spulletjes verkocht door Vera. Vera heeft haar eigen dagbesteding en heeft met haar cliënten de afgelopen tijd verschillende dingen gemaakt ter verkoop. Zie voor een impressie www.villavera.nl.