Afbeelding

'Kentekenplaat verband tussen verdachte en liquidatie'

· leestijd 2 minuten Partnerbijdrages

ZWOLLE (JPZ) ? De twee verdachten die dinsdag terechtstonden voor bezit van vele wapens in garageboxen in Zwolle, hebben niets te maken met de liquidatie op Robert Voorhorst in de wijk Stadshagen. Dat meldde de raadsman van beide verdachten. Het Openbaar Ministerie meent dat een kentekenplaat de link is tussen een van de verdachten en de moord.


 


De Zwolse kok werd in september letterlijk neergemaaid met een automatisch vuurwapen bij zijn auto in Stadshagen. In het onderzoek dat hierop volgde kwam onder meer informatie binnen over een hoeveelheid wapens in een garagebox aan de Assendorperstraat. Een observatieteam besloot de box in de gaten te houden. Zo kwamen de 45-jarige H.D. uit Harderwijk en de 40-jarige Ö.S. uit Dalfsen in beeld. Ze zijn bij de garagebox gezien en ze kwamen in december bijeen in café de Vrolijkheid. De een overhandigde de ander een tas die ze vervolgens naar de garagebox in Assendorp brachten. Kort na hun vertrek werd de garagebox doorzocht door de politie. Volgens het OM zaten in die tas wapens. Later zijn in hun beider huizen meer wapens aangetroffen.


 


De vele wapens en munitie ? waaronder vele patronen voor een AK47 automatisch vuurwapen ? zijn echter niet gebruikt bij de liquidatie in Stadshagen, zei de officier van justitie. Toch wordt S. nog altijd als verdachte gezien. De officier lichtte slechts een tipje op van die verdenking. In de garagebox heeft een gestolen auto gestaan. De kentekenplaten van die auto hebben, zoals alle kentekenplaten kennelijk, een bepaald keurmerk. En dat keurmerk kwam overeen met het keurmerk van de auto die door de daders gebruikt is bij de liquidatie, zo zei de officier. De echtgenote van een van de verdachten moest in de krant lezen dat haar man verdacht was van een liquidatie. ?We hebben de daders van de moord te pakken, zo is het naar buiten gebracht. Maar uit de dossiers blijkt dat op geen enkele manier aannemelijk gemaakt. D. is zelfs nooit verdachte geweest, maar altijd blijft de zweem van verdenking hangen?, zei advocaat Kees de Kock. S. heeft daar al veelvuldig mee te maken gehad. Hij zei te zijn bedreigd door familie van het slachtoffer. De raadsman vatte de zaak waarvoor het duo dinsdag terechtstond dan ook treffend samen: slechts 2 gestolen auto's, een gestolen scooter, 5 wapens en munitie. ?Niets meer of minder.?


 


Het zijn wel feiten waar forse celstraffen op staan, zei de officier van justitie. S. wees wat de wapens betreft naar D. Die bekende inderdaad het bezit. Hij is een verzamelaar. Maar waarom had hij ook munitie van een AK47, die niet is aangetroffen? ?Soms tref je iemand die een AK heeft gekocht en vraagt of ik de munitie wil. Ja, die wilde ik wel.? Waarom? Hij vond het gewoon mooi spul. De diefstal van de auto's vond de officier niet bewezen, wel het bezit van gestolen goederen. En dus de wapens en de ruim 2300 stuks munitie. Ze eiste 4,5 jaar cel tegen beide verdachten. De raadsman verzocht om vrijspraak.


 


Vonnis op 23 juni.