Renovatieproject Dieze-Oost genomineerd voor Award

· leestijd 1 minuut Partnerbijdrages

ZWOLLE - Het moderniseringsproject van deltaWonen in Dieze-Oost in Zwolle is genomineerd voor de Benelux Aluminium Award voor Duurzaam Renoveren. De nominatie geldt voor het gebruik van aluminium kozijnen die geheel passen bij de oorspronkelijke bouwstijl. Dit is een tweejaarlijkse prijs, die gezamenlijk is uitgeschreven door het Aluminium Centrum en de Vereniging Metalen Ramen en Gevelbranche (VMRG) in Nederland, het Aluminium Center Belgium en de Federatie van Aluminium Constructeurs (FAC) in Belgi.

DeltaWonen moderniseert acht woonblokken in Dieze-Oost rondom het Simon van Slingelandtplein (102 woningen na modernisering). De woningen worden van binnen op een hoog woontechnisch niveau gebracht met een gemiddeld energielabel A. Daarnaast worden de woningen met het oog op comfort sterk verbeterd. De woningen krijgen nieuwe, ruime badkamers, toiletten en keukens.

Het Simon van Slingelandtcomplex is een van de eerste buurten in Zwolle die in het kader van de wederopbouw midden jaren '50 in de wijk Dieze-Oost is gebouwd. Vanwege de sobere baksteen architectuur met veel groen in de buurt - typisch voor de Wederopbouw- is ervoor gekozen om niet te slopen maar te renoveren. De buurt heeft nog geen monumentale status, maar wordt wel als zodanig gerenoveerd.

De slanke (ongeïsoleerde) oorspronkelijke stalen ramen bepaalden voor een belangrijk deel het gevelbeeld van de bouwblokken, maar waren niet te handhaven vanwege de ambitie om de woningen te isoleren en te verduurzamen. Daarom is bewust gekozen voor een duurzaam onderhoudsarm geïsoleerd kozijnprofiel dat de slankheid zou benaderen. Het eerste blok aan het plein is in 2011 gerenoveerd en in december opgeleverd.

Afbeelding
Night Music & Painting in de Vrije ruimte tijdens het festival Hanze in de nacht 2023. Ingezonden 2 okt., 17:37
Afbeelding
VVD wil snelle oplossing gevaarlijke verkeerssituatie rotonde Rijnlaan/Eemlaan Algemeen 2 okt., 14:47
Afbeelding
Eigentijdse Groeten uit Zwolle te zien in Academiehuis Algemeen 2 okt., 12:54