Verdachte steekpartij bij Febo wil verzoening

· leestijd 1 minuut Partnerbijdrages

ZWOLLE (JPZ) - "Ik zou eigenlijk wel in gesprek willen gaan met die jongen om te zeggen dat hij niet over zijn schouders hoeft te kijken. Ik wil verzoening." Meer dan een jaar na een bloederig steekincident voor de Febo op de Grote Markt in Zwolle kon de 27-jarige A.A. eindelijk zijn slotwoord spreken voor de rechtbank in Zwolle. Op 15 augustus 2010 liep het gruwelijk uit de hand aan het slot van een avondje stappen. A. en zijn gezelschap kregen in de Tijlpassage ruzie met een andere groep, waaruit racistische opmerkingen zouden zijn gemaakt. Een portier wist de partijen uit elkaar te halen en ieder een andere kant uit te sturen. Kort erna kwamen A. en zijn kornuiten toevallig de groep weer tegen voor de snackbar. "Het licht was bij me uitgegaan, ik had de weken ervoor al zoveel op de televisie gezien over discriminatie en nu werd het zo persoonlijk. Ik dacht: nu ga je eraan." Zoals ook op beelden van bewakingscamera´s is te zien, dook hij direct op de toen 23-jarige jongeman, die zwaar bloedend de snackbar invluchtte. "De hel barstte los", zei de verdachte.

Trance
Hij zegt zich niet te herinneren wat hij heeft gedaan, omdat in een soort trance verkeerde. Hij gaat ervan uit dat hij heeft gestoken met een klein mesje dat hij altijd bij zich heeft om het dashboardkastje van zijn auto te openen. "Het scherpe deel is kleiner dan mijn wijsvinger." Het slachtoffer is zwaargewond afgevoerd naar het ziekenhuis. Hij bleek veertien steken te hebben opgelopen, waarvan een bij zijn long, waardoor hij een klaplong had. Het was potentieel dodelijk letsel, hebben artsen geconstateerd. A.A. heeft zichzelf een paar dagen later aangegeven, nadat hij in de krant had gelezen hoe ernstig het slachtoffer was gewond. "Het had nooit mogen gebeuren, maar ik kan het niet terugdraaien. Ik accepteer wat u me gaat opleggen." Aanvankelijk werd ook de oudere broer van A verdacht, omdat hij met een riem of kettingslot zou hebben gezwaaid. De rechtbank heeft hem eerder dit jaar vrijgesproken, nadat de man zei dat hij er juist zijn jongere broer mee tot zinnen wilde brengen. Het Openbaar Ministerie is daar niet tegen in beroep gegaan.

De zaak tegen de 27-jarige A. heeft zo lang geduurd vanwege onderzoek naar zijn psychische gesteldheid. De man is eerder veroordeeld voor geweldsdelicten en wil zelf dolgraag geholpen worden. De officier van justitie eiste drie jaar cel, waarvan bijna twee jaar voorwaardelijk plus tbs met voorwaarden. Met aftrek van het voorarrest betekent het dat A. op 4 oktober opgenomen kan worden in een kliniek, waar hij zeker een jaar zal blijven. Verder zou het slachtoffer een schadevergoeding van een kleine vierduizend euro moeten betalen. De rechtbank doet op 8 september uitspraak.