Afbeelding

Kranenburg heeft plan voor natuurbegraafplaats

· leestijd 1 minuut Partnerbijdrages

Als het aan Afscheids- en Gedenkpark Kranenburg ligt, zou de éérste natuurbegraafplaats van Overijssel op het voormalige landgoed aan de Kranenburgweg moeten komen.

“Het plan om in het uitgestrekte natuurgebied een natuurbegraafplaats te ontwikkelen, wordt momenteel uitgewerkt”, vertelt Wilma Voortman namens Afscheids- en Gedenkpark Kranenburg. “We zetten daarmee vol in op het behoud van natuur, maar tegelijkertijd ook op verdere uitbreiding van de dienstverlening. Daarmee hebben de inwoners van Zwolle op Kranenburg nog meer keuze.”

“Kranenburg is voor heel veel mensen in de regio al vele jaren een vertrouwde omgeving waar met zorg en respect wordt omgegaan met onze overleden dierbaren én waar een brede keuze centraal staat”, zegt Wilma Voortman. “Er is heel erg veel mogelijk. Van begraven tot cremeren, van strooivelden tot bovengronds begraven en van urnentuinen tot columbarium. Ook is er een speciale begraafplaats voor Islamitische mensen en een paar jaar terug opende de gemeente op Kranenburg zelfs een van de weinige Chinese begraafplaatsen van ons land. Het plan om met een natuurbegraafplaats nog meer keuze te bieden past daar naadloos in.”

“In het hele land is er een groeiende vraag naar natuurbegraven. Het spreekt veel mensen aan om begraven te worden in de vrije natuur, voor onbepaalde tijd én waar uitsluitend vergankelijk materiaal dient als grafmarkering. Al enige tijd terug zijn wij daarom, maar ook in reactie op vragen, gestart met een onderzoek”, stelt Voortman. “Uit de reacties blijkt dat de dienstverlening op Kranenburg hoog wordt gewaardeerd, zowel voor de begraafplaatsen, het uitvaartcentrum als het crematorium. Er is bovendien voldoende capaciteit om ook in de toekomst een uitmuntende dienstverlening te kunnen garanderen. Een natuurbegraafplaats, waar de mogelijkheid bestaat om ook urnengraven in de natuur te creëren, is een uitbreiding die van grote toegevoegde waarde is.”

“De natuur, duurzaamheid en de eigen identiteit van Kranenburg zijn uitgangspunten die we koesteren”, zegt Voortman. “Als voormalig landgoed en uitgestrekt natuurgebied, maar ook als vertrouwde plek voor afscheid en gedenken. In 1933 werd Kranenburg in gebruik genomen als begraafplaats. Door de landschappelijke aanleg, de prachtige ligging en door de bijzondere vogels, bloemen, planten en bomen, is het voor veel mensen ook een prachtig park om te wandelen en in alle rust te genieten van de natuur.”

Afbeelding
Meisje Djamila debuteert met kinderboek en zorgt voor lange rij bij Boekhandel Van der Velde Algemeen 9 uur geleden
Wethouder Rots en gedeputeerde Dadema (l) nemen de fietsstraat in gebruik.
Fietsstraat Wijhe-Zwolle officieel geopend, maar zorgen over fietsveiligheid blijven Algemeen 9 uur geleden
Afbeelding
GMZ wil elk jaar bevrijdingsconcert brengen op de dag van de Zwolse bevrijding Algemeen 10 uur geleden