Afbeelding
Aangeleverd

Je spaargeld vergroten: zo doe je dat

· leestijd 1 minuut Partnerbijdrages

Iedereen heeft zijn eigen voorkeur wanneer het gaat om rendement halen uit spaargeld. De een kiest voor cryptocurrency, zoals Bitcoin. De ander investeert in een zonnepark. Een derde doet mee aan crowdfunding voor een startup met een geweldig idee. En dan is er nog de goede, oude aandelenbeurs. In dit artikel zetten we de mogelijkheden voor beleggen op een rij.

Begin gewoon eens voorzichtig

De beurs en alles wat ermee te maken heeft, kan behoorlijk heftig zijn als je er nog niet eerder op actief bent geweest. Daarom is rustig beginnen met beleggen de beste tip die we je kunnen geven. Als je langzaam aan doet, word je vanzelf beter in beleggen en zie je sneller wat de beste momenten zijn om te kopen of verkopen. Ook weet je steeds beter hoe je jouw risico kunt spreiden.

Dat is de allerbelangrijkste les als je gaat beleggen: zorg dat je nooit op één spreekwoordelijk paard wedt, maar spreid je beleggingen over verschillende branches en bedrijven. Mocht het slecht gaan met een bepaalde branche of rommelen binnen een bedrijf, dan kan het rendement van je andere beleggingen het verlies beperken of zelfs ongedaan maken. Je kunt bijvoorbeeld beginnen met het investeren in aandelen, opties, futures, obligaties turbo’s en beleggingsfondsen. Dan merk je vanzelf wat bij je past en wat niet.

Beleg alleen met geld dat je kunt missen

Wanneer je naar het casino gaat en geld inlegt, dan ga je toch ook niet ineens volle bak met al je spaargeld erin? Bij beleggen moet je eigenlijk precies zo denken. Er bestaat immers een kans dat je een deel van je geld verliest. Daarom is het beter om je beleggingsbudget te scheiden van een buffer die je eventueel nog nodig hebt voor onvoorziene uitgaven.

Veel mensen hanteren het principe van gestage opbouw van inleg. Elke maand leggen zij een deel van hun inkomen in en zo wordt hun beleggingsportefeuille steeds groter. Je kunt er bijvoorbeeld voor kiezen om standaard een bepaald bedrag over te maken naar je beleggingsrekening. Zorg er dan wel voor dat het een bedrag is dat je kunt missen om financiële problemen te voorkomen.

Neem de tijd en heb geduld

Je hebt een tijdje nodig voordat je alle ins en outs van de beurs hebt leren kennen. En het duurt meestal even voordat je écht het resultaat ziet van je beleggingen. De grote vermogensbeheerders verwachten dat hun aandelen de komende tien tot vijftien jaar een rendement van 3 tot 9% zullen hebben. Laten we het eens positief aanhouden en gemiddeld 8% zeggen. Dan is je gehele inleg in 9 jaar tijd verdubbeld. Een hele prestatie, maar het duurt dus wel jaren en jaren voordat je een dergelijk resultaat ziet. Als je dit in je achterhoofd houdt, word je nooit ongeduldig.

Beleggen kent risico’s. Je kunt (een deel van) je inleg verliezen.