Afbeelding
Foto: Aangeleverd

Kun je een huis in Zwolle kopen met Bitcoins?

· leestijd 1 minuut Partnerbijdrages

De Bitcoin is al zo ver in opkomst in ons land, dat je jezelf wellicht zult afvragen of je al een huis in Zwolle kunt kopen met Bitcoins. Steeds meer sectoren staan immers open voor deze digitale munt als betaalmiddel. Dan zal de vastgoedsector toch niet achterblijven? Dit is dan ook zeker niet het geval maar er zijn helaas nog wel andere beren op de weg.

Stijgende interesse in Bitcoins

Het zal niemand ontgaan zijn dat er een stijgende interesse is in Bitcoins en in cryptocurrency in z’n algemeenheid. Dit komt mede omdat de Bitcoin steeds meer geaccepteerd wordt als betaalmiddel. Daarnaast zijn er ook in Nederland zeer veel mogelijkheden ontstaan om (als particulier of bedrijf) in Bitcoins te investeren. Hiervoor kan er gebruik worden gemaakt van de diensten van een exchange maar ook van initiatieven zoals look btc waarbij er zelfs gebruik kan worden gemaakt van een trading bot.

Waarom het nog niet mogelijk is om een woning in Zwolle met Bitcoins te betalen

Uit het bovenstaande zou je de conclusie kunnen trekken dat de Bitcoin breed inzetbaar is en voor een veelzijdigheid aan toepassingen kan worden gebruikt. Dit is in zeker zin dan ook waar maar in de praktijk blijken er nog wel wat struikelblokken te liggen. Een woning in Zwolle kan gerust met een prijs in Bitcoins aangeboden worden en de koper kan ook de intentie hebben om het gewenste bedrag in de gewenste munteenheid te betalen. Er ontstaat echter een probleem als ook andere partijen in deze constructie betrokken worden, iets wat wettelijk gezien in Nederland onvermijdelijk is. Een notaris zal de financiële afhandeling immers moeten vormgeven bij een van de traditionele banken en er zal overdrachtsbelasting en eventueel BTW moeten worden afgedragen aan de Belastingdienst. Deze instanties accepteren echter alleen euro’s aangezien de Bitcoin in ons land (nog) niet geaccepteerd is als wettig betaalmiddel. Het is dus nog niet mogelijk om een woning in Zwolle met Bitcoins te betalen.

Indirecte betaling met Bitcoins wel mogelijk

Er kan uiteraard een constructie bedacht worden waarbij er gekozen kan worden voor een indirecte betaling met Bitcoins. Denk hierbij aan het omzetten van een in Bitcoin opgespaard vermogen in euro’s om de financiering vorm te geven. Daarnaast zijn er kredietverstrekkers die wel Bitcoins accepteren maar de voorwaarden (lees: kosten) hiervan zijn minder gunstig. Deze opties lijken wellicht interessant maar doen alle voordelen van het gebruik van Bitcoins (een snelle en voordelige decentrale afhandeling van financiële transacties) volledig teniet. De kans dat er in de toekomst een huis kan worden gekocht in Bitcoins is zeer groot maar er wordt nog even wat van je geduld gevraagd als je deze plannen daadwerkelijk wilt vormgeven.