Afbeelding
Foto: Aangeleverd

Omscholen tot operator dankzij deze 4 tips

· leestijd 1 minuut Partnerbijdrages

Ben je van plan om jezelf om te scholen tot operator? Dan is het belangrijk om jezelf goed te informeren over de mogelijkheden, zodat je de juiste keuzes kunt maken voor en tijdens je opleidingsperiode. Zo is het bijvoorbeeld belangrijk om te weten dat vanaf 2024 het STAP-budget wordt afgeschaft. Hierdoor is het zelf bekostigen van een operator cursus in 2023 een stuk voordeliger. Maar geen zorgen. Met onze 4 tips kun jij dit jaar nog beginnen aan je omscholingstraject, zodat jouw kansen op de arbeidsmarkt worden vergroot.

Tip 1: Ken je kwaliteiten en ontwikkelingspunten

Voordat je begint met omscholen, is het belangrijk om te weten wat je sterke punten zijn en waar je nog aan moet werken. Maak een lijst van je kwaliteiten en ontwikkelingspunten en bepaal hoe je deze kunt inzetten tijdens je opleiding tot operator. Zo kun je gericht werken aan je zwakke punten en optimaal je sterke punten inzetten.

Tip 2: Kies de juiste opleiding en leeromgeving

Er zijn verschillende opleidingen tot operator beschikbaar. Kies een opleiding die past bij jouw persoonlijke situatie en leerstijl. Heb je behoefte aan klassikale lessen of wil je juist zelfstandig studeren? Daarnaast is het belangrijk om te kijken naar de leeromgeving. Krijg je voldoende praktijkervaring en is er ruimte voor persoonlijke begeleiding? Zoek dit van tevoren goed uit, zodat de opleiding goed past bij jouw behoeftes.

Tip 3: Bouw aan een relevant netwerk

Een relevant netwerk kan je helpen bij je zoektocht naar een baan als operator. Bouw tijdens je opleiding contacten op met medestudenten, docenten en mensen uit het werkveld. Zij kunnen je informeren over vacatures en je introduceren bij potentiële werkgevers. Daarnaast kunnen ze je ook direct meer vertellen over de uitdagingen en kansen van hun werk en je helpen bij het navigeren door het opleidingstraject en sollicitatieprocedures.

Tip 4: Blijf gemotiveerd

Het kan soms moeilijk zijn om gemotiveerd te blijven tijdens een opleidingsperiode. Blijf echter gefocust op je doelen en blijf gemotiveerd om te leren en te groeien. Houd je ogen gericht op het doel en blijf jezelf uitdagen om het beste uit jezelf te halen.

Extra tip: Investeer in je persoonlijke ontwikkeling

Naast het opdoen van kennis en vaardigheden tijdens je opleiding, is het belangrijk om ook na je opleiding te blijven investeren in je persoonlijke ontwikkeling. Dit kan door middel van trainingen, cursussen of het bijhouden van vakliteratuur. Zo blijf je up-to-date en vergroot je jouw kansen om bijvoorbeeld door te groeien in de functie van operator.