Het Landstede Sportcentrum voor velen de perfecte locatie voor het NK Karate.
Het Landstede Sportcentrum voor velen de perfecte locatie voor het NK Karate. Foto: Pedro Sluiter

Zwolse troeven ontbreken op ‘eigen’ NK Karate

· leestijd 1 minuut Sport

KARATE - Voor het derde achtereenvolgende jaar was het Zwolse Theater van de Sport het podium voor het NK Karate. Ruim 550 deelnemers van 48 clubs streden afgelopen weekeinde om de prijzen. Onder hen veertien deelnemers van de Zwolse karatevereniging Karate Mossel-Boot. 

(door Harry Bouwhuis)

Ook in de karatewereld is sprake van een ’ons kent ons’ gevoel. Neem Johan van den Hoofdakker, al jaren hét gezicht van de gelijknamige sportschool uit Harderwijk. Hij is ieder jaar met een aantal vechtsporters aanwezig op het NK. Geen Kumiti karateka’s, maar beoefenaars van Kata, een individuele stijlvorm tegen denkbeeldige tegenstanders. “Deze locatie in Zwolle is perfect. Professioneel, overzichtelijk en heel toegankelijk voor publiek. Een geweldige plek”, stelt hij onomwonden vast, terwijl hij een praatje maakt met enkele collega sportschoolhouders.

Genoeg groeimogelijkheden

François van Langevelde, één van de drie trainers bij karatevereniging Mossel-Boot is het daar volmondig mee eens. ”Direct als je het complex binnenkomt, geeft het al zo’n mooie aanblik, Een prima warming-uphal direct naast het centercourt met de tatami’s. De horeca is heel dichtbij en het publiek zit er bovenop. Ik heb begrepen dat het NK ook de komende drie jaar hier plaatsvindt. Een goede zaak.”
Manager Michel Plender van het Landstede Sportcentrum is er ook blij mee. ”We hebben een prima contact met de karatebond. Zij zijn blij met ons en wij met hen. Het klikt gewoon en er zijn hier nog genoeg groeimogelijkheden.”

Van Langevelde is minder te spreken over het ontbreken van diverse titelfavorieten bij dit NK. Deels als gevolg van ziekte, maar ook door een gelijktijdig gehouden Serie A toernooi in Portugal, waar extra punten voor de internationale ranking te verdienen zijn. ”De planning had misschien zorgvuldiger afgestemd kunnen worden. Punten in de ranking zijn voor veel toppers nu eenmaal belangrijker dan prijzengeld. Onze visitekaartjes Joël en Dylan van Moerkerk ontbraken daarom. Hans en Sylvie Nijzingh, vorig jaar nog winnaars waren ziek, net als medaillekandidate Carlijn Dijkema. Ook Merel Landman ontbrak bij de vrouwen door een zware knieblessure. Zij is aan het revalideren en gelukkig weer op de weg terug.”

Golfbeweging

“Het verenigingsgevoel, niet alleen in het karate, heeft een flinke optater gehad door corona”, vervolgt Van Langevelde. “De commerciële sportscholen hebben daar optimaal van geprofiteerd. En ook vrijwilligers vinden is lastig geworden tegenwoordig.” Toch was hij niet al somber over de verrichtingen van de eigen karatevereniging. “Eerste plekken waren er, door bepaalde omstandigheden, deze keer niet bij. Maar zoiets blijft een golfbeweging. We moeten vaak opboksen tegen de grote clubs uit met name de Randstad.”
Niettemin was er wel een tweede plaats voor veteraan Aernoudt de Haan en brons voor Zoë ten Berge, Dylan ter Molen, Phileine Dijkstra en Ruby Littel bij de jeugd.