Pedro Sluiter

Dominee Hortensius steekt na elf jaar Zwolle de IJssel over

· leestijd 2 minuten Algemeen

(door Erik-Jan Berends) ZWOLLE ? Tegelijk met zijn 25-jarig ambtsjubileum neemt dominee Wim Hortensius op zondag 6 september om 10.00 uur afscheid van de Oosterkerk. Op 13 september om 15.00 uur leidt hij zijn eerste dienst in de Andreaskerk in zijn nieuwe gemeente Hattem.

Toe aan weer een nieuwe uitdaging solliciteerde Hortensius naar de vrijgekomen functie in de Hanzestad aan de andere kant van de IJssel. ?Hattem zit midden in het proces van Samen Op Weg, het samengaan tussen Hervormd en Gereformeerd. Het is een kleinere, maar levendige gemeente met de Andreaskerk en de Emmaüskerk. Het lijkt me mooi daar de levendigheid verder aan te wakkeren. Bovendien heeft Hattem veel sfeer en kunstzinnigheid en daar houd ik van?, motiveert hij zijn besluit. ?Ook in Hattem wil ik gebruikmaken van mijn muzikaliteit - ik speel graag piano - en creativiteit. Tevens wil ik er de samenwerking met het COC (de organisatie die opkomt voor de belangen van lesbische vrouwen, homoseksuele mannen, biseksuelen en transgenders, red) voortzetten om te bewerkstelligen dat iedereen mag zijn, wie die is.?

Hortensius is geboren in Ommen waar zijn vader tot 1963 predikant was. Het gezin verhuisde achtereenvolgens naar Harderwijk en Leiden. Daar ging hij naar de middelbare school. Zijn studie deed Hortensius aan de Vrije Universiteit van Amsterdam. Op de korfbalvereniging leerde hij er zijn vrouw Anke van der Horst kennen. Op 2 september 1990 bevestigde zijn vader hem als predikant in Uithoorn. Daar stond Wim Hortensius acht jaar op de kansel, gevolgd door zes jaar in Diemen en nu dus elf jaar in Zwolle. Zijn 87-jarige vader zal bij zijn eerste dienst in Hattem aanwezig zijn.

Profijt
?Ik was niet goed genoeg voor het gymnasium. Na de middelbare school heb ik nog anderhalf jaar Latijn en Grieks moeten leren, alvorens ik theologie kon gaan studeren?, verhaalt Hortensius over zijn opleiding. ?Daarvoor moet je de grondtalen uit de Bijbel goed kennen. Ik ben afgestudeerd als predikant en godsdienstleraar. Van dat tweede heb ik veel profijt gehad bij mijn jeugd- en jongerenwerk. Mijn hoofdvak was kerkgeschiedenis met als specialisme het begin van de Reformatie in de 16e eeuw, over wat de protestanten wilden veranderen in de Rooms-Katholieke kerk. En Hermeneutiek, de kunst van het vertalen van de boodschap uit de Bijbel naar mensen van nu. Ook daarvan heb ik veel profijt gehad. Je leert er ?kijk eens goed wat er staat'. Dat doe ik nog steeds, ook als ik de krant lees: het verhaal achter het verhaal. In het pastoraat ervaar je zo goed welk gevoel er achter een verhaal zit, bijvoorbeeld verdriet of geluk.?

De dominee vindt ontmoetingen belangrijk, zowel die met mensen individueel als in groepen. ?Zo ben ik met jongeren van de kerk vijf keer naar de Oekraïne en vijf keer naar Taizé (Zuid-Frankrijk) geweest. De omgang met jongeren vind ik plezierig, ze zijn niet zo vastgeroest. "

(Lees het hele verhaal in weekblad de Swollenaer van maandag 24 augustus)