Afbeelding
Pedro Sluiter

101-jarige Maria Jonker-Mensink krijgt bezoek van burgemeester

· leestijd 1 minuut Algemeen

ZWOLLE - Maria Jonker-Mensink heeft op donderdag haar 101-ste verjaardag gevierd. Burgemeester Henk Jan Meijer kwam op bezoek om haar persoonlijk te feliciteren. Maria Mensink is in Hattem geboren als tweede van een tweeling op 30 juli 1914.

Haar tweelingzus heette Eef en is een paar maanden voor ze 100 zouden worden overleden. Verder waren er drie oudere zusters en twee oudere broers. Hier kwamen een stiefbroer en stiefzuster bij en twee halfzusters. Allen zijn, op een halfzuster na, overleden. De halfzuster - inmiddels ook achterin de 80 - woont in Zwolle.

Maria Mensink is in de oorlog in Hattem getrouwd met Marinus Jonker, geboren op 25 september 1912 en overleden op 3 april 1976. Ze hebben in Hattemerbroek gewoond. Hier is de oudste zoon in december 1944 geboren. Daarna woonde het gezin in Meppel voor het werk van Marinus Jonker en later is het paar weer voor het werk verhuisd naar Wezep. Daar is in mei 1948 de tweede zoon geboren. In 1958 is het gezin Jonker verhuisd naar het ouderlijk huis van Marinus Jonker.

Maria Jonker heeft twee zoons, drie kleinkinderen (twee meisjes en een jongen) en zes achterkleinkinderen, drie jongens en drie meisjes in de leeftijd van één tot dertien. Ze heeft in verschillende functies gewerkt in een confectieatelier in Hattem. Na het trouwen moest zij hiermee stoppen. Haar hobby was zingen en ze is jarenlang lid geweest van het zangkoor in Wezep. Haar gezondheid laat te wensen over; de dementie slaat toe en haar korte termijn geheugen werkt niet meer goed.