Waterschap: 'Geen problemen met droogte en extreme neerslag'
Waterschap: 'Geen problemen met droogte en extreme neerslag' brugmedia.nl

Waterschap: 'Geen problemen met droogte en extreme neerslag'

· leestijd 1 minuut Algemeen

ZWOLLE - Waterschap Groot Salland meldt geen problemen te ervaren door de droogte en de extreme neerslag van de afgelopen tijd. "De dijken kunnen deze weersomstandigheden goed aan en de waterbergingen functioneren prima."

Volgens het waterschap zijn scheuren of gaten in de dijken in haar werkgebied als gevolg van droogte niet aan de orde. "Deze situaties kunnen ontstaan in veendijken. Het meest bekende voorbeeld hiervan is de kadebreuk in Wilnis tijdens de hittegolf van 2003. Veen heeft de eigenschap te vervormen bij droogte waardoor er scheuren of verzakkingen kunnen ontstaan. Groot Salland kent alleen zand- en/of kleidijken."
De droge periode heeft er ook niet voor gezorgd dat Groot Salland een beweidingsverbod voor schapen op de dijk moest instellen. "Bij langdurige droogte kan dit een maatregel zijn om de graszoden op dijken te beschermen, zodat het wortelstelsel van de grasmat niet wordt aangetast. Een grasmat dient als bekleding van de dijk en voorkomt uitspoeling bij hoogwater", legt het waterschap uit. "Dijken zijn overigens van groot belang voor de waterveiligheid. Door de klimaatverandering regent het vaker en harder en stroomt er steeds meer water via de rivieren ons land binnen. Hoe beter we de dijken beheren, hoe beter en sterker ze zijn in situaties wanneer het er op aan komt: bij hoogwater wanneer het water krachtig tegen de dijken aan klotst. Hoe minder schade aan dijken door het jaar heen ontstaat, hoe minder maatregelen en investeringen nodig zijn om de dijken in goede conditie te houden."

Om in te spelen op de veranderingen in het klimaat, leggen waterschappen ? ook Groot Salland ? waterbergingen aan. "In perioden van veel neerslag worden de waterbergingen gebruikt om water ter plaatse tijdelijk vast te houden", aldus het waterschap. "Omdat er meer ruimte voor water is, lopen de peilen minder snel omhoog. Door het water te bergen in het gebied waar het valt, wordt overstroming van lager gelegen gebieden tegengegaan. Daarnaast kan met het vastgehouden water in droge perioden het grondwaterpeil beter op het juiste peil worden gehouden. Dit voorkomt verdroging van de grond en gewassen. Momenteel staan de waterbergingen in het werkgebied van Groot Salland vol en functioneren ze goed."