Afbeelding

OM: TBS voor brandstichtingen in Zwolle

· leestijd 2 minuten Partnerbijdrages

ZWOLLE (JPZ) ? Drie jaar cel en TBS met dwangverpleging. Dat wacht de 27-jarige T.T. wat het Openbaar Ministerie betreft. De vrouw wordt onder meer verdacht van brandstichting aan de Blijmarkt waarbij een man ernstig gewond raakte.

Het slachtoffer werd door de brandweer bevrijd en vrijwel meteen opgenomen in het brandwondencentrum in Beverwijk. De monumentale woning stond op 11 juni vorig jaar in lichterlaaie. Na een jaar revalidatie is de man nog altijd niet de oude, bleek dinsdag tijdens de rechtszitting. T. ontkende, maar zou later hebben bekend dat ze de gordijnen via een opstaand raam in de brand stak. Uit technisch onderzoek blijkt dat inderdaad te kunnen. Een verbalisant herkende haar van camerabeelden. De raadsman van T. achtte dit vrijwel onmogelijk. Op de beelden is niet te zien wie vlak voor de brand langsloopt. ?Het was nacht, dus donker, en het regende. Het gezicht van het personage is absoluut niet waarneembaar.?

T. wordt ook verdacht van een poging brandstichting in de Emmawijk en brandstichting in het politiebureau. Bij die laatste werd brandend karton in het voorportaal gegooid. Was er hier sprake van levensgevaar? Het Openbaar Ministerie vond van wel. Ook omdat een agent lichtgewond raakte. De agent kwam in ademnood door de rook toen hij het brandje bluste. Volgens de raadsman was de politie uiterst knullig in haar reactie. Het karton doofde al uit zichzelf. In plaats van de deuren van het portaal naar buiten toe, opende de agent de deuren naar binnen. En het was dan ook nog eens een agent met astma die met het blusapparaat aan kwam zetten en de rook inademde. Naast de brandjes werd de vrouw ook verdacht van stalking van diverse personen en vernielingen. Een van de gestalkte personen is de dochter van de man wiens woning in vlammen op ging. Zo'n 15 jaar terug zat ze op school bij de verdachte. Ze vroeg haar te stoppen met het versturen van vele sms'jes, berichten op Facebook en brieven. Voor dit slachtoffer was zuur dat ze alle werken van haar haar studie kunst was opgeslagen in het huis van haar vader. Ze vorderde een schadevergoeding van 25.000 euro. Een groot deel van haar studie is nu verloren. Als ze wil solliciteren, moet ze haar portfolio kunnen tonen, en dat is nu onmogelijk.

T. wordt verminderd toerekeningsvatbaar geacht. Mogelijk heeft ze een borderline persoonlijkheidsstoornis. Voor de officier van justitie is behandeling noodzakelijk, maar weigert T. tot nu toe medewerking. Daarom achtte hij naast de 3 jaar cel TBS met dwangverpleging als de enige mogelijkheid tot behandeling. Over de redenen van de stalking en brandstichtingen is weinig duidelijk. Volgens de officier van justitie ontbreken aanwijzingen dat T. vroeger op school gepest zou zijn. De raadsman vroeg om vrijspraak voor de brand op de Blijmarkt. Aan de verklaringen van zijn cliënt over die brand moet weinig waarde worden gehecht. Verder staat de oorzaak van die brand niet vast. Deskundigen hebben het over een brand in de woonkamer. ?Dat kan niet het werk van mijn cliënte geweest zijn.? Vonnis op 14 juli.