Erik-Jan Berends

Theater The Young Ones behoudt koers na vertrek zakelijk leider

· leestijd 1 minuut Algemeen

(door Erik-Jan Berends) DIEZERPOORT - Na het vertrek van zakelijk- en productieleider Ilona Kevelham waren het even roerige tijden bij Theater The Young Ones. De ingezette koers wordt gewoon voortgezet. Vorige week werd het nieuwe programma gepresenteerd.

 

Ondersteund door een fonkelnieuwe website wil het geëngageerde theater zich nog weer beter op de kaart zetten. ?We worden vaak als positief voorbeeld genoemd voor cultureel ondernemerschap?, stelt pr-verantwoordelijke Kelly de Haan tevreden vast. ?En dus als instelling die het zonder structurele subsidie heel goed doet. Het is fijn dat dat zo wordt benoemd. Ik denk dat we na vijf jaar ons maatschappelijke belang voor de regio ook wel hebben bewezen. Maat dat komt niet door de marktwerking, maar dat we zelf als idioten aan het rennen zijn. Meer dan de helft van het werk hier, gebeurt vrijwillig. Om de jongeren tegen een marktconforme prijs te kunnen begeleiden, moeten we zelf inleveren.? Ze hoopt dan ook dat er ?ooit' een meerjarige subsidie komt als basis voor de bekostiging van de mensen en het pand, de voormalige kerk aan de Bisschop Willebrandlaan. ?Dan hoeven we minder roofbouw te plegen. En ondertussen proberen we alsnog meer inkomsten te krijgen, bijvoorbeeld uit verhuur.? Alle onzekerheden ten spijt gaat ze met onder meer zakelijk leider a.i. Anne van Uum en artistiek leider Jeroen Kriek gewoon door met hun missie: theater gebruiken om Overijsselse jongeren sterk te laten staan in de hudige maatschappij. De Haan: ?Wij zijn ervan overtuigd dat de samenleving cohesie nodig heeft. Dat mensen met elkaar moeten samenwerken. Er is al zoveel individualisering. Wij leren jongeren open te staan voor de wereld en zich uit te durven spreken. Het is heel mooi om te zien wat er ontstaat als ze samen een theaterproductie maken en hoe ze elkaar aansteken met nieuwe culturele ideeën. Er is steeds minder ruimte voor kunst. Het wordt gezien als luxeproduct. Toch vinden wij het superbelangrijk. Met kunst leer je buiten de kaders denken, sta je open voor anderen en kijk je op een andere manier naar de wereld, meer onderzoekend, nieuwsgieriger.?
Op het programma staan auditiedagen op 19 en 20 september, waarna jongeren kunnen deelnemen aan negen nieuwe producties. De jaarlijkse winterproductie wordt een voorjaarsproductie en gaat de provincie in. Dit keer met George Orwell's Animal Farm. In de herfstvakantie wordt in tien dagen een ?snelkookpanvoorstelling' gemaakt over ?de uitersten van het nachtleven', waarbij de samenwerking wordt gezocht met verslavingszorg. En met Young Ones on Air wordt live-radio gemaakt. ?We zetten letterlijk de deuren open?, volgens De Haan. ?We willen graag vertellen, maar zoeken vooral het tweerichtingverkeer met maatschappelijk actuele activiteiten en door jonge culturele ondernemers plek te bieden.? Kijk voor meer informatie op www.theateryoungones.nl.