Afbeelding

Profclubs treden op tegen illegaal uitzenden beelden in De Tulp

· leestijd 1 minuut Partnerbijdrages

ZWOLLE (JPZ) ? Coffeeshop De Tulp aan de Kamperstraat moet stoppen met het vertonen van live-beelden van voetbalwedstrijden in de eredivisie. Met die eis zijn achttien profclubs, waaronder PEC Zwolle en Go Ahead Eagles onder aanvoering van hun vertegenwoordiger het bedrijf Eredivisie Media & Marketing naar de voorzieningenrechter in Zwolle gestapt.

Uitbater  ?zcan Sevgül heeft geen licentie voor het laten zien  van wedstrijdbeelden in zijn zaak. Toch constateerde een onderzoeksteam van de rechthebbenden, de profclubs en het bedrijf, in september vorig jaar voor het eerst dat een voetbalwedstijd te zien was in de zaak. Sevgül zou in de periode daarna elke constructieve oplossing van de hand hebben gewezen. Hij had geen belang bij het aanvragen van een licentie en evenmin wilde hij een document tekenen waarin hij belooft geen  registraties meer te vertonen, laat de tegenpartij in de dagvaarding weten.

Volgens de eisers heeft de coffeeshopeigenaar  helemaal ontkend dat er sprake is van het tonen van de beelden. Het zou onmogelijk zijn geweest om te constateren, omdat de zaak alleen betreden kon worden na het maken van een scan van een vingerafdruk van klanten.

Niettemin is bij bezoeken aan de coffeeshop in december en maart opnieuw geconstateerd dat er voetbalwedstrijden te zien waren, nu zelfs op een groot scherm dat achter het afhaalloket was opgehangen. Volgens controleurs zouden de beelden trouwens ook van buitenaf te zien zijn geweest. Foto's en een video-opname moeten hun bevindingen staven.

De eisers willen een dwangsom van 2.500 euro per overtreding, met een maximum van 50.000 euro.

Sevgül heeft niet in eigen persoon kunnen reageren op de eisen. Hij heeft van de tegenpartij een verkeerd tijdstip van de rechtszaak doorgekregen en heeft de juiste oproep van de rechtbank zelf niet gezien. Reden waarom de rechter naderhand besloten heeft de zaak opnieuw op zitting te brengen. Wanneer dat gebeurt is nog niet bekend.