Hans Smit

SVI overwint naïviteit van seizoenstart en speelt zich op eigen kracht veilig

· leestijd 1 minuut Sport

(door Mark de Rooij)
ZWOLLE - SVI houdt het lang spannend, maar speelt zich overtuigend veilig in een wedstrijd die kenmerkend kan worden genoemd voor de tweede seizoenshelft. Om daar te komen moest de promovendus de naïviteit van de seizoenstart ontgroeien.

Door de 3-0 overwinning op het al gedegradeerde Kloosterhaar gaat de ploeg van trainer Stephan Rahantoknam ASC '62 en Den Ham op de laatste speeldag voorbij en eindigt het keurig als negende. ?Slecht begonnen, goed geëindigd?, vat middenvelder Nathan van Rijn het seizoen samen. ?Als je ziet hoe we in het begin eigenlijk te graag druk vooruit wilden zetten en daardoor toch een paar keer zijn afgeslacht. Dat hebben we de tweede seizoenshelft veel beter gedaan. We staan beter, iets behoudender?, zegt de negentienjarige die in zijn eerste volledige jaar bij de senioren een geweldige ontwikkeling heeft doorgemaakt. Dit geldt ook voor leeftijdsgenoten Quinten de Lain en Fabian Vorsterman van Oijen.

Kenmerkend voor SVI na de winterstop is dat het achterin weinig weggeeft en voorin de nodige kansen creëert, maar zichzelf niet voldoende beloont. Rahantoknam kan zich menig wedstrijd voor de geest halen waarin dit het geval was. In de laatste wedstrijd tegen het al gedegradeerde Kloosterhaar maakt de ploeg uit Ittersum het zichzelf ook moeilijk door van de vele kansen in de eerste helft er slechts eentje te benutten. Van Rijn plaatst al na negen minuten een voorzet van Timon Beimers in de benedenhoek.

Pas in de 84ste minuut zorgt De Lain van dichtbij voor de bevrijdende 2-0. Saba Gwedelidze bepaalt na een knappe actie van invaller Jordy de Jonge de eindstand op 3-0. Het is de elfde van Gwedelidze, die nog geen uitsluitsel heeft gegeven over zijn toekomst. Niemand gaat er echter vanuit dat de topschutter, sinds de winterstop speelgerechtigd voor SVI, in Ittersum blijft. ?De insteek was dat hij ons zou helpen met goals en dat wij hem een podium zouden bieden?, zegt Rahantoknam.

?Die is te goed voor de tweede klasse?, weet centrale verdediger Thomas van den Berg, die de handhaving van SVI vooral toeschrijft aan de groei die het elftal, en met name de jonge spelers, doormaakten. ?We begonnen na het kampioenschap met veel euforie aan het seizoen. We verwachten iets van onszelf en dat viel tegen. We hadden de zakelijkheid van de tweede klasse iets onderschat. Veel stugge verdedigingen. In de derde klasse kwamen we er altijd wel doorheen. We waren in het begin wat naïef. Daarin hebben we grote stappen gemaakt. Zeker jongens als Nathan en Quinten?, aldus Van den Berg, die SVI verlaat om te gaan werken in Amsterdam. Naast Van den Berg neemt SVI ook afscheid van Douwe Kant, Harald Jansen, Bas Boekema (stoppen), Gework Petrosjan, Wybren Boersma en Jordi de Jonge.