Heerlens Mannenkoor brengt tegenbezoek aan Zwolle

· leestijd 2 minuten Cultuur

BINNENSTAD - Het Koninklijk Heerlens Mannenkoor komt op 30 mei naar  Zwolle voor een uitvoering in de Grote-of Michaëlskerk. Het is een tegenbezoek voor het Groot Mannenkoor Zwolle (GMZ) dat op 18 april in Heerlen optrad.

?Een mooie opsteker voor de kerkcommissie en wij zijn trots dat we in deze prachtige kerk ons concert met Heerlen mogen geven?, aldus het GMZ. Bekende gasten uit de muziekwereld zullen de koren ondersteunen met solozang. Ook begint op 30 mei De Week van de Amateurkunst. ?Wellicht mooi om op in te haken; 's Middags naar schouwburg Odeon en 's avonds naar het concert van de mannenkoren?, adviseert het GMZ.

Het Koninklijk Heerlens Mannenkoor St.-Pancratius onder leiding van John Gerits en het  Groot Mannenkoor Zwolle onder leiding van Hennie Ramaekers  ontmoetten elkaar al op zaterdag 18 april voor een gezamenlijk concert in de Pancratiuskerk op het Pancratiusplein in Heerlen. Zonder pauze werd het gehele concert direct uitgevoerd. Het eerste deel werd in beslag genomen door het koor uit Heerlen. ?We werden verrast op een  zestal mooie liederen, waaronder Choeur des Soldats, Dostojno Jest,  Once we were kings en Landkjending met eigen solist John van Os?, aldus het GMZ. ?Mooie zang die zeer de moeite waard was om naar te luisteren. Daarna kwam een fenomenaal  jongetje van twaalf jaar,  genaamd  Youp Schyns. Hij speelde tien pianovariaties van Wolfgang Mozart uit  ?Unser  dummer  Pöbel  meint' - KV 455.  Ongelofelijk wat een talent, zijn vingertjes vlogen over het toetsenbord alsof het Mozart zelf was.? Zanger Kristian Egyed volgde, een opkomende Hongaarse tenor die eveneens een baritons-stem kon vertegenwoordigen. Hij zong als solist ?Schenkt man sich  Rosen in Tirol'. Tenslotte bracht het Pancratiuskoor vier liederen ten gehore waarvan  een Afrikaanse gospel ?Sana Sananina' volgens het GMZ het meest bijzonder klonk.

Toen was het de beurt aan Zwolle. ?We hadden inmiddels al bijna een uur in de kerk geluisterd. Het werd kil en we kregen het koud. Dus we waren blij dat wij nu onze stem mochten laten horen. Onder leiding van onze nieuwe dirigent Hennie Ramaekers is het koor aanzienlijk gegroeid in aantal en zeker in klank, er komen steeds meer jongeren bij. Het mooi kunnen uitvoeren van de stukken die we zingen is een van zijn specialiteiten die hij iedere week weer bij ons onder de aandacht brengt?, aldus het GMZ. ?We begonnen met onze nieuwe hymne ?Vecht en IJssel de Sassenpoort , Zwolle waar de Victorie gloort'. Het klonk als een aanvalslied door de kerk. De toehoorders waren verbijsterd. Twee Hebreeuwse traditionals volgden, Kodoch en Vaânachnu. Deze liederen zongen we uit het hoofd. Tussendoor kwam een variatie van Bach ?Jesus bleibet meine Freude', gevolgd door het ?Morning has broken' van Cat Stevens, The Rose, Mi Mancherai met de Hongaarse solist Kristiàn Egyed, Monnikenkoor en  Coro di Cavalieri van Verdi.?

Tot slot zongen beide koren samen onder leiding van John Gerits ?One hand one heart' uit de West Side Story, ?Softly as I leave you' en Domine, Salvum Fac Regem Nostrum, een koninklijk gebed , wat natuurlijk in zo'n massale combinatie van meer dan 170 zangers geweldig overkwam. Bloemen voor dirigenten, solisten en pianisten en een waardebon voor het jonge talent als pianist. Met een staande ovatie werd deze avond afgesloten.