Afbeelding

Sociale recherche spoort bijna drie ton aan fraude op

Algemeen

ZWOLLE - De sociale recherche van de gemeente Zwolle heeft afgelopen kwartaal 265.517 euro aan bijstandsfraude opgespoord. Van 33 Zwollenaren is de uitkering stopgezet nadat bleek dat zij hun werkelijke woonsituatie niet hadden doorgegeven. Hierdoor hoeft de gemeente maandelijks 33.192 euro minder aan bijstand te verstrekken.

Door bestandskoppeling bleek dat verschillende personen inkomsten uit werk niet hadden gemeld. Zij fraudeerden voor 98.467 euro. ?Onderzoek naar misbruik van uitkeringen is belangrijk voor de samenleving?, meldt de gemeente. ?Bewust of onbewust wordt soms verkeerde informatie gegeven. Daarom zet de gemeente Zwolle alle mogelijke middelen in om fraude op te sporen. Vaak is uitkeringsfraude het gevolg van het niet doorgeven van de werkelijke woonsituatie. Dat bleek ook het geval bij een stel dat op papier beweerde elk op een eigen adres te wonen. In de praktijk bleken de twee echter sinds 2010 samen te wonen. Daarnaast hadden zij inkomsten uit werk verzwegen. Het stel ontving zo ruim 81.000 euro ten onrechte aan bijstand. Dit bedrag wordt van beide personen teruggevorderd.?

Een vrouw bleek volgens de gemeente afgelopen jaar te werken in de horeca. ?Omdat zij inkomsten verzweeg voor de gemeente ontving zij ten onrechte ruim 10.000 euro aan bijstand. Dit bedrag wordt van haar teruggevorderd. Ook een man verzweeg dat hij over een inkomen beschikte. Zijn uitkering is stopgezet. Ruim 38.000 euro wordt van hem teruggevorderd.?