Pedro Sluiter

PEC kan juiste vorm niet vinden tegen Excelsior en blijft steken op remise

· leestijd 2 minuten Sport

(door Mark van der Vegt)
ZWOLLE - De circa twaalf supporters van Excelsior blijven de hele wedstrijd staan. En zingen. En drinken. Gewoon op de hoofdtribune. En als het halve vak achter hen voortijdig leegloopt, volgt het onvermijdelijke: ?En laat je club..maar in de steek.'

Zij zijn blij met een punt. PEC en het publiek niet (1-1). En dat terwijl het er zo mooi uitziet, bij de aftrap. Het stadion zit vol en optimisme en verwachting rollen van de tribune. De zon schijnt en PEC neemt vanaf het eerste fluitsignaal het heft in handen. Niet dat de thuisploeg grote kansen aaneen rijgt maar balbezit is voornamelijk een Zwolse aangelegenheid en kleine kansjes dienen zich dientengevolge dan ook aan. Een flauw schotje van Ben Rienstra, een halve kans voor Mustafa Saymak. Maar dat is het dan wel.
Na ongeveer een half uur spelen volgt de eerste tegenvaller voor PEC als Ryan Thomas geblesseerd eraf moet. Zijn vervanger wordt met gejuich ontvangen: ?Alle ballen op Nijland.' Het is echter niet Stef Nijland die de wedstrijd openbreekt, maar een inzet van Saymak. De kleine aanvallende middenvelder is het laatste station van een prima aanval over links, waarbij Bart van Hintum Jesper Drost ziet vrijstaan op de rand van het strafschopgebied. Drost behoudt het overzicht en speelt Saymak aan, die de bal langs de doelman krijgt, waarna de bal via Sander Fischer in het net belandt. ?Hij ging al richting het doel, dus ik neem aan dat ik ?m op mijn naam krijg?, hoopt Saymak meteen na afloop. De verkregen voorsprong houdt echter maar een paar minuten stand: een uitval van Excelsior, over een gapend leeg middenveld, brengt de bal bij Jeff Stans. Die schiet nog wel eens een balletje binnen. Zo ook nu: de middenvelder kapt komend vanaf de rechterflank naar binnen en puntert hard in de kruising: 1-1.

Ook in het tweede bedrijf is PEC de bovenliggende partij, maar net als in de eerste 45 minuten lijken verschillende spelers niet helemaal scherp of op zoek naar de juiste vorm. Jody Lukoki speelt niet zijn beste wedstrijd en dat levert veel misplaatste voorzetten op. En als de flankspeler de bal wel voor het doel krijgt, staat Tomas Necid elders te wachten ? de Tsjechische spits moet duidelijk nog ritme opdoen. Het meeste gevaar komt vandaag van de backs Bram van Polen en Bart van Hintum, en dat zegt voldoende over het spel én de wedstrijd. ?Die 2-1 valt niet en dan wordt het lastiger en lastiger?, weet Saymak. ?We begonnen nog wel aardig, maar het zakte na de pauze weg. We speelden gewoon te slordig en maakten veel verkeerde keuzes. Kijk, iedereen is er voor honderd procent mee bezig, maar de uitvoering was gewoon niet goed. Natuurlijk snap ik de teleurstelling. Ik ben zelf ook teleurgesteld. Wij hebben meer kwaliteiten dan Excelsior. Maar aan de andere kant: je wint niet zomaar ?ff' in de Eredivisie.?